Václav Klaus: de man met de twee gezichten

Václav_Klaus

Zoals alom geweten is, was en is voormalig Tsjechisch president Václav Havel razend populair bij de Tsjechische bevolking. Zoals ook alom geweten is, kwam hij niet zo overeen met Václav Klaus, een man die na hem president van Tsjechië is geworden. Bijvoorbeeld in de documentaire Burger Havel wordt nogal een slecht beeld geschetst van Klaus. Maar wie was die man nu echt? Was hij werkelijk zo slecht als Havel beweerde? Het antwoord op deze vragen interesseerde mij genoeg om mij even te verdiepen in het leven van Václav Klaus.

Klaus was aan het begin van zijn leven een erg fanatiek sporter, maar schakelde al snel over op zijn andere grote passie: de economie. Hij studeerde Buitenlands Handelsverkeer aan de Economische Universiteit van Praag en kreeg daardoor de kans om zowel in Italië als in de Verenigde Staten te gaan studeren. Op die manier kwam Klaus nogal direct in contact met het systeem van de vrije markt. Na zijn studies doctoreerde hij nog in de economie, maar moest zijn onderzoekswerk stopzetten in het jaar 1970, om politieke redenen. In ’87 kon hij weer beginnen, maar tijdens de Fluwelen Revolutie in 1989 besloot Klaus meteen dat hij de politiek in wilde. Toch schreef hij de economie niet helemaal af. Hij bleef nog lezingen geven en artikelen publiceren. Hij werd in dat jaar – niet geheel verrassend – minister van Financiën. Al snel klom hij hogerop, en enkele jaren later werd hij reeds aangesteld als minister-president van de Tsjechische regering. Zijn beleid was liberaal en Margaret Thatcher was dan ook zijn boegbeeld. Verder speelde Klaus een grote rol bij het vreedzaam uit elkaar vallen van Tsjechoslowakije in Tsjechië en Slowakije en bij de Tsjechische aansluiting bij de NAVO en de EU. In 2003 werd hij gekozen tot president van Tsjechië en daarna (in 2008) nog eens herkozen.

In het Westen kent Klaus zowel vrienden als vijanden. Enerzijds is hij er geliefd door het instellen van de vrijemarkteconomie in zijn land en de hulp bij de aansluiting ervan bij de Europese Unie, anderzijds heeft hij hele controversiële uitspraken gedaan over Poetin en Oekraïne. Hij steunt ongeveer als enige Europese politicus de Russische annexatie van het Krimgebied en bekritiseert hevig de westerse berichtgeving over zowel dit gebeuren als over Poetin zelf. Daarnaast is hij ook tegenstander van homorechten en sympathiseert hij met de meest rechtse partijen van Europa. Deze tegenstrijdigheid tussen zijn liberale en conservatieve gedachtegang zorgt ervoor dat de man nog bitter weinig vrienden overhoudt in de Europese politiek. Poetin daarentegen kan alleen maar blij zijn met Klaus, zijn steun en toeverlaat.

Bronnen:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s