Als de mythe waarheid wordt

32ae9c6c-5232-11e5-a93d-ec583b37554c_original

Walbrzych, vroeger een niet heel opvallend of bekend stadje in het zuidwesten van Polen, kwam de laatste maand(en) echter nogal regelmatig in het nieuws. Het stadje werd bekend als onderdeel van een mythe, die misschien wel geen mythe blijkt te zijn. Jarenlang werd namelijk verteld dat er in dat plaatsje ergens een nazitrein verstopt zou liggen. De trein zou overladen zijn met goud en andere schatten, maar nooit gevonden zijn. Historici schilderden het verhaal af als een verzinsel dat op geen enkele waarheid kon berusten, maar door recente ontdekkingen moesten ze die mening grondig herzien.

Om nog even terug te komen op de mythe: de nazi’s hadden aan het eind van de Tweede Wereldoorlog een arsenaal aan gestolen schatten verzameld. Zowel plunderingen in het bezette Polen als ongeoorloofde belastingen als afgenomen eigendommen van joodse burgers maakten daar deel van uit. Toen het Sovjetleger zijn opmars maakte in 1945 begonnen de nazi’s te vrezen voor een confiscatie van hun gestolen goederen en zochten ze een plan om die veilig te stellen. Een deel van hun kostbare schatten zouden ze op een trein hebben vervoerd richting Wroclaw, maar die is daar nooit aangekomen. Ooggetuigen zouden de trein hebben zien voorbijrazen en daarna hebben gezien hoe SS- of Wehrmachtsoldaten de twee ingangen van de tunnel waar de trein werd verborgen met explosieven opbliezen. Die tunnel zou onderdeel uit hebben gemaakt van een geheim gangenstelsel in Walbrzych, ook wel het ‘Project Riese’ genoemd. Dit was een mysterieus project van Hitler in WOII, die in de gangen een hoofdkwartier of iets anders wilden uitbouwen, wat precies is nog onbekend.

Een van de Wehrmachtsoldaten die heeft  geholpen bij het verbergen van de trein, zou op zijn sterfbed de locatie van de verloren trein hebben onthuld. Dat laat het ministerie van Cultuur in Polen weten. Al jaren waren goudzoekers op zoek naar de trein, waarbij zelfs een van hen om het leven kwam, en het duurde dan ook niet heel lang voor een vermeende Pool en Duitser de trein nu echt vonden. De twee eisen een vindersloon op de eventuele buit die nog gevonden zal worden en de enkele vondsten die al gedaan zijn. Toch is de Poolse regering niet meteen gretig aan de schattenzoektocht begonnen, en dit om veiligheidsredenen. Er zouden namelijk een redelijk aantal mijnen en andere gevaarlijke materialen in de buurt te vinden zijn. Ze waarschuwen de goudzoekers om niet op zoek te gaan voordat de omgeving veilig verklaard is. De Poolse autoriteiten lieten weten dat ze eerst een gespecialiseerd team ter plekke zullen sturen om de explosieven onschadelijk te maken en in het voorjaar van 2016 zullen beginnen met verdere zoektocht naar de schatten. In totaal zouden die een waarde van 28 miljard euro kunnen hebben.

Volgens experts is de gevonden trein zelfs niet de enige die in het gebied zou liggen. Zij spreken van drie treinen, waarover de schatten verdeeld zouden zijn. Er zijn zelfs geruchten dat een deel van de wereldberoemde Russische barnsteenkamer in een van de treinen zou zitten. Of het allemaal waar is of niet, blijft nog de vraag. De reeds gevonden voorwerpen, enkele munten, een helm en een nazi-adelaar tonen zich alvast veelbelovend. Een verhaaltje dat werkelijkheid zou kunnen worden.

Bronnen:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s