De positieve kant van import sancties

West Europese landen zien Oekraïne als onafhankelijk land en misschien in de toekomst zelfs als potentieel EU-lidstaat, hoewel Oekraïne onder de invloedsfeer van Rusland gerekend, dat vindt dat zij het recht heeft om te interveniëren in de voormalig communistische USSR landen. (Dirksen) Dit heeft een (burger)oorlog in Oekraïne tot gevolg gehad, Om Rusland te temmen, hebben verschillende West Europese landen sancties ingesteld om het beleid van Rusland ten opzichten van Oekraïne te veranderen (Dirksen).

De EU stelden sancties, zoals het bevriezen van tegoeden en boycot van tansacties en reisbeperkingen, in op 21 personen op 17 maart 2014. (Dirksen) Deze werden gevolgd door nog 40 personen en een aantal bedrijven. Vervolgens is deze lijst alleen nog maar uitgebreid wat leidde tot 95 personen en 23 instanties, de Europese Investeringsbank en Oost-Europa Bank werden gevraagd niet meer te investeren in Rusland in begin 2015. (Dirksen). Als tegenreactie, heeft Rusland sancties met betrekking tot import van rundvlees, varkensvlees, vis, fruit, groenten en zuivelproducten vanuit de EU, VS, Canada Australië en Noorwegen voor een jaar gestopt zouden worden (Derksen). Wat zijn de gevolgen van deze import sancties in Rusland?

– Hashtag : prices are biting, inflatie en voedselprijzen die erg omhoog zijn gegaan

– (Positieve) gevolgen op de Russische agrarische sector, positieve cocepten zoals het Moskouse restaurant LavkaLavka.

Door tijdgebrek en tentamens (Maandag 19/10), zal ik deze blogpost met behulp van de volgende bronnen, in de herkansingperiode afmaken.

Dirksen, E. (2015) Financieel-economische strijd tegen Poetin, Katern: Analyse.

Holodny, E. (2015, February 3). Outraged Russians are Instagramming their food-inflation nightmare. Retrieved October 18, 2015.

Lee, M. (2015, September 7). Russia’s war on western food is leading to a national cheese revival. Retrieved October 18, 2015.

Liefert, W. M., & Liefert, O. (2015). Russia’s Economic Crisis and its Agricultural and Food Economy. Choices, 30(1).

Tanning, L., & Tanning, T. (2015). Analysis the impact of international sanctions on Russian economy. IJAR, 1(9), 287-295.

Weafer, C. (2015, July 7). How Much Have Sanctions Really Hurt Russia? Retrieved October 18, 2015.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s