Poetins pogingen om de Russische economie te laten bloeien

Er zijn critici die zeggen dat Poetin de confrontatie zoekt met het buitenland met als doel de aandacht van het volk af te leiden van de binnenlandse ontwikkelingen. Er was namelijk sprake van een diepe recessie in de Russische economie en de economie ging zelf veel sterker achteruit dan oorspronkelijk werd gedacht. Poetin beloofde dat er zicht was op herstel na het dieptepunt van de recessie in het eerste kwartaal van 2015. Echter werd in augustus bekend gemaakt dat de economie nog verder gekrompen is. Rusland heeft op dit moment te maken met een daling van de belastinginkomsten en dalende consumptieve uitgaven van de bevolking. De munteenheid is in waarde gehalveerd en dit heeft geleid tot een ernstige inflatie (De Boer, 2015). Toch zal de Russische economie snel moeten verbeteren om stagnatie te voorkomen. Maar hoe wordt geprobeerd de Russische economie weer op de rails te krijgen?

Vele economieën wereldwijd worden sterk beïnvloed door de prijs van olie. Dit geldt ook voor Rusland (Timilsina, 2015). Rusland is in het bezit van 13 procent van de oliereserves wereldwijd en 34 procent of de gasreserves wereldwijd. Deze hoeveelheid aan natuurlijke hulpbronnen heeft er in geresulteerd dat Rusland een van de grootste exporteurs is van energie. Een groot deel hiervan wordt geëxporteerd naar Europa, waardoor Rusland ook veel invloed heeft in de politieke tak (Tsygankov, 2010). Rusland heeft een olie-intensieve economie, wat betekent dat de economie grotendeels afhankelijk is van de olieprijs. Maar de prijs van dit ‘zwarte goud’ is al lange tijd erg laag, waardoor de Russische economie steeds verder krimpt. Het probleem van Rusland is het gebrek aan diversiteit in de economie. Het land is te veel afhankelijk van de vele natuurlijke hulpbronnen die ze bezitten. Rusland is op dit moment op zoek om de diversiteit te vergroten, zodat deze afhankelijkheid afneemt. Dit kan gedaan worden door het reiken naar nieuwe soorten industrieën (Solomon, 2014).

Poetin is de man met veruit de meeste macht in Rusland en heeft dan ook alle touwtjes in handen. Een opmerkelijke verschijnsel is dat Poetin ook probeert zijn macht over andere landen te gebruiken om de Russische economie weer op poten te krijgen. Hij heeft Syrië aangevallen en daarmee het conflict in het Midden-Oosten flink aangewakkerd. Dit gebied heeft waardevolle oliebronnen welke Poetin in zijn macht wil krijgen. Hoe groter het conflict is in belangrijk gebied op de oliemarkt, hoe waarschijnlijker het is dat de olieprijzen weer zullen stijgen. Wanneer hij de controle heeft over dit gebied kan hij nog meer controle uitoefenen op de energiemarkt. Hij kan bijvoorbeeld Europa dwingen om weer afhankelijk te worden van de olie-export (Temerko, 2015).

Het is niet duidelijk of de economie van Rusland ook zal aantrekken door deze maatregelen. Het creëren van meer diversiteit in de Russische economie vergt tijd en er zal op lange termijn moeten worden bekeken of dit ook een significant effect heeft gehad. De olieprijzen stegen al eerder aanzienlijk in 2013 door een conflict in Syrië. Het is dus aannemelijk dat hetzelfde zal gebeuren door het gewelddadige optreden van Poetin in het Midden-Oosten (ANP, 2015). Echter zijn er mensen die twijfels bij de motieven van Poetin om de economie te herstellen. Critici zeggen dat Poetin deze politieke acties vooral uit eigenbelang doet. Na het uitblijven van het beloofde herstel van de economie was er onvrede te merken bij het volk en dit zal hij moeten herstellen. Het lijkt er dus op dat Poetin op dit moment alleen nog maar het idee van een herstellende economie wil wekken om zo zijn eigen positie veilig te stellen. Hij wil de olieprijzen omhoog brengen om de loyaliteit van de 140 miljoen tellende bevolking te bemachtigen (Temerko, 2015). Of de economie als resultaat hiervan ook echt zal verbeteren is nog maar de vraag.

Bronnen:

Algemeen Nederlands Persbureau (2013) Olie duurder door escalatie conflict Syrië, Trouw, 27 augustus (2013), http://www.trouw.nl/tr/nl/4504/Economie/article/detail/3499202/2013/08/27/Olie-duurder-door-escalatie-conflict-Syrie.dhtml (website geraadpleegd op 18.10.2015)

Boer, M. de (2015) Krimp economie verhoogt druk op Poetin. Financieel Dagblad, 12 augustus 2015.

Solomon, J. (2014) Crashing oil prices could Crush Vladimir Putin, CNN Money, 15 oktober (2014), http://money.cnn.com/2014/10/15/investing/oil-price-fall-russia-hurt/ (website geraadpleegd op 18.10.2015)

Temerko, A. (2015) Putin’s Syria strikes are a long-term play for higher oil prices, The Guardian, 10 oktober (2015), http://www.theguardian.com/world/2015/oct/10/putin-russia-syria-oil-prices (website geraadpleegd op 18.10.2015)

Timilsina, G.R. (2015) Oil prices and the global economy: A general equilibrium analysis, Energy Economics 49: 669-675.

Tsygankov, A.P. (2010) Russia’s power and alliance in the 21st century, Politics 30: 43-51.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s