Ultrarechts of liberaal? Een retorische vraag

Recht en Rechtvaardigheid

De verkiezingsuitslagen van de parlementsverkiezingen in Polen zijn nooit echt spannend geweest. Recht en Rechtvaardigheid, de partij van Jaroslaw Kaczynski, was reeds een koploper bij de eerste vroege peilingen, en behaalt nu volgens een exitpoll meteen een absolute meerderheid. Ook  de huidige president van Polen, Andrzej Duda, maakt deel uit van deze partij. Wat zorgt er nu voor dat hun beleid zo veel aantrekkelijker is voor de Polen dan dat van de vorige regering?

Een deel van deze serieuze overwinning zal waarschijnlijk te maken hebben met het strenge vluchtelingenbeleid van Recht en Rechtvaardigheid. Ten tijde van een vluchtelingencrisis en een lastige economische situatie steekt nationalisme al snel de kop op, en dat zien we in Polen ook terug met leuzen als ‘Polen is enkel voor de Polen’. De nationalistisch-conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid speelt hier handig op in. Zij gaan niet akkoord met het opvangen van vluchtelingen in Polen en zijn ook erg eurosceptisch, standpunten die dus voortvloeien uit de heersende opinie van de bevolking. Niet voor niets worden ze vaak bestempeld als een populistische partij.

De grote angst van de Polen voor de vluchtelingen kan verschillende redenen hebben, maar een ervan staat vast. Ze willen niet dat hun land weer wordt overgenomen of ingenomen door een andere nationaliteit dan de Poolse. Dit is een instelling die werd gevormd door traumatische gebeurtenissen in de geschiedenis als de Poolse delingen en de Tweede Wereldoorlog. De Polen hebben eeuwenlang moeten strijden voor hun ‘eigen Polen’. Bij dit eigen Polen hoort ook de christelijke godsdienst, die hun heel erg dierbaar is. Pas recentelijk zijn atheïstische tegenbewegingen op gang aan het komen.  De (nog steeds) grote meerderheid christenen in het land is dus ook niet heel blij met de grote stroom aan moslimvluchtelingen die zou moeten worden opgevangen.

Maar de vluchtelingenproblematiek is niet de enige reden waarom Recht en Rechtvaardigheid zo populair is. Een deel van hun populariteit is te wijten aan de oppositie die ze voerden tegen de vorige regering. Die heeft er niet zo’n punt van heeft gemaakt om hun successen op vlak van beleidsvoering naar buiten te brengen. De economische situatie in Polen is er de laatste acht jaar enorm op vooruit gegaan, maar door beperkte communicatie van de overheid is deze informatie niet echt tot bij de burger geraakt. Ook is die situatie natuurlijk nog steeds niet dezelfde als in vele West-Europese landen. De gemiddelde Pool vergelijkt zijn economische situatie niet met die van vroeger, maar eerder met die van bijvoorbeeld de gemiddelde Duitser. Omdat de gemiddelde Duitser het nog steeds beter heeft, zorgt dat in Polen voor een grote ontevredenheid over het economische beleid. Recht en rechtvaardigheid belooft echter in te zetten op een verhoging van onder andere pensioenen en het creëren van werkgelegenheid, en wint zo de harten van de bevolking.

Wat mag er van deze regering verwacht worden in de toekomst?  Naast het harde vluchtelingenbeleid en het inzetten op een verbeterde economie in Polen, wordt verwacht dat Recht en Rechtvaardigheid zich alleszins in Europa als een dwarsligger zal gaan gedragen. Met name over kwesties als klimaat en vluchtelingenproblematiek houdt de partij er andere meningen op na dan het grootste deel van de Europese landen. Het lijkt zelfs dat de Hongaarse Viktor Orbán er een bondgenoot bij heeft, maar dat valt nog af te wachten.

Bronnen:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s