Dependances van Rusland

De kunstcollectie van de Hermitage in Sint-Petersburg Rusland, is met ruim 3 miljoen objecten, een van de grootste kunstcollecties van de wereld.[1] Deze enorme collectie vindt haar oorsprong als verzameling vanuit een interesse en liefde voor kunst van Catharina de Grote, tsarina van Rusland regerend van1762 tot 1796, als onderdeel van haar verlichte denken binnen het toenmalige Rusland.[2] De collectie is na tweeëneenhalve eeuw uitgegroeid tot een van een van de meest toonaangevende en belangrijke kunstcollecties van de wereld. Het museum is bijvoorbeeld in het bezit van de grootste collectie werken van Rembrandt van Rijn. Afgelopen jaar, in 2014, vierde de Hermitage zelfs haar 250 jarig jubileum.

Zoals in de meeste musea en andere erfgoedinstellingen met een tentoongestelde collectie, is er maar tussen de 3 en 5 procent van de totale collectie daadwerkelijk te zien in de tentoonstellingsruimten voor het openbaar publiek. De rest van de collectie is opgeslagen in museum depots. Om dit percentage groter te maken wordt er gebruik gemaakt van dependances. Ook wel satellietmusea genoemd. Een dependance is kort gezegd een kleinere versie, al doen de musea vaak hun best om het uiteindelijk toch zo groot mogelijk te maken, van het oorspronkelijke museum in meestal een andere stad of ander land dan het origineel.

Het gebruik van dependances is een steeds meer voorkomend concept van grote musea in de wereld. Maar niet alle dependances zijn een lang leven beschoren. Zo was er een dependance van het Louvre in Parijs in Atlanta in de Verenigde Staten welke maar drie jaar, 2006 tot 2009, geopend is geweest. Heeft een samenwerking tussen het Guggenheim, in onder andere New York, en de Hermitage, geleid tot een dependance in The Venetian, een bekend hotel in Las Vegas. Ook dit satellietmuseum was van korte duur. Zij opende haar deuren in 2001 maar sloot deze alweer in 2008.

Ook is het niet altijd even eenvoudig om een dependance op te zetten. In Helsinki, Finland, bijvoorbeeld is het Guggenheim nog steeds bezig om een satellietmuseum op te zetten. Er is hier veel weerstand vanuit de bewoners van Finland.[3] Men is onder andere bang om het unieke karakter en uitstraling van het land te verliezen door steeds meer grote merken vanuit de Verenigde Staten binnen te laten, zo ook het Guggenheim.[4] Zo heeft het Louvre in Parijs een satellietmuseum in Lens, in het Noorden van Frankrijk, en is men bezig een dependance op te zetten in Abu Dhabi. Alleen is de opening hiervan al meerdere malen uitgesteld vanwege nog onbekende redenen. Deze zal haar deuren nu volgend jaar, 2016, openen [5]

Een groot succes binnen de wereld van dependances is natuurlijk een dependance van de Hermitage gevestigd hier in Nederland, de Hermitage aan de Amstel. De samenwerking tussen de Hermitage Sint Petersburg en de Hermitage aan de Amstel is al sinds de opening in 2004 zeer succesvol en trekt elke tentoonstelling nog steeds duizenden bezoekers, zowel inwoners uit Amsterdam en Nederland als daarbuiten.

De Hermitage in Sint Petersburg heeft op dit moment drie dependances in gebruik; de Hermitage aan de Amstel in Amsterdam, Nederland, de Hermitage Kazan in Kazan, Rusland en de Hermitage Vyborg in Vyborg, Rusland. [6]  Zoals te zien zijn twee van de drie dependances in Rusland zelf.

Er zijn door de jaren heen meerdere vestigingen vanuit de Hermitage Sint Petersburg geweest. Zo waren er de Hermitage Rooms in Somerset House in Londen. Deze kleine dependance werd in 2000 geopend maar moest in 2007 alweer sluiten vanwege een te klein bezoekersaantal.[7] Ermitage Italia in Ferrara Noord-Italië in het Castello Estense is met een tentoonstelling met voornamelijk Italiaanse kunst geopend in 2007.[8] Maar na deze opening is er weinig te vernemen over dit satellietmuseum, zowel via de Hermitage zelf als via Castello Estense.[9] En het eerder genoemde Guggenheim Hermitage Museum in Las Vegas, Verenigde Staten.

De Hermitage maakt naast het gebruik van satellietmusea ook gebruik van reizende tentoonstellingen. Deze kunnen worden gezien als een gehele tentoonstelling die als bruikleen fungeert aan een museum of andere tentoonstellingsruimte.

Het gebruik van dependances en reizende tentoonstellingen heeft naast het vergroten van het percentage van getoonde objecten natuurlijk ook als doel om publiek aan te trekken. Als een museum verspreidt zit over de wereld zal deze meer bezoekers trekken dan als men op één plek gecentreerd zit. Het aantal bezoeken aan de Hermitage aan de Amstel in Amsterdam, staat voor mij persoonlijk bijvoorbeeld op zo’n dertien tegenover nul voor de Hermitage in Sint Petersburg. Het verschil is een halfuur op de fiets of honderden euro’s en dagen later voor de Hermitage in Sint Petersburg. Toch heb ik nu, dankzij de functie als dependance van de Hermitage aan de Amstel, een deel van de collectie van de Hermitage mogen aanschouwen. En de aanschouwing hiervan heeft mij alleen maar getriggerd om in de toekomst zeer zeker een bezoek te brengen aan de Hermitage in Sint Petersburg.[10]

[1] https://www.hermitagemuseum.org/wps/portal/hermitage/about?lng=nl Website van het Hermitage museum in Sint Petersburg, Rusland. (geraadpleegd: 28-09-2015)

[2] Marcel van Riessen, Rovers. F., en Wilschut, A., Oriëntatie op de Geschiedenis. Assen: Van Gorcum. 2009. P. 288.

[3] http://www.guggenheimhki.fi/en/ Website van het Guggenheim project in Helsinki, Finland. (geraadpleegd: 28-09-2015)

[4] http://www.kunstbeeld.nl/nl/nieuws/22227/satellietlocatie-guggenheim-stuit-op-verzet.html Website van kunstbeeld. Site over kunst cultuur actualiteiten. (geraadpleegd: 28-09-2015)

[5] http://www.telegraaf.nl/buitenland/24571363/__Louvre_Abu_Dhabi_later_open__.html Website van de krant de Telegraaf (geraadpleegd: 05-11-2015)

-[6] https://www.hermitagemuseum.org/wps/portal/hermitage/about/facts_and_figures/?lng=nl (geraadpleegd: 28-09-2015)

[7] https://www.somersethouse.org.uk/history/hermitage-rooms Website van  het Somersethouse in Londen (geraadpleegd: 28-09-2015)

[8] http://www.elsevier.nl/Cultuur–Televisie/nieuws/2007/3/Dependance-Hermitage-in-Italiaanse-Ferrara-ELSEVIER116516W/ Website van het blad Elsevier. (geraadpleegd: 28-09-2015)

[9] http://www.castelloestense.it/en/search?SearchableText=ermitage Website van Castello Estense, Fererra Italie. (geraadpleegd: /28-09-2015)

[10] L. Meijer. Reinwardt Academie te Amsterdam.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s