Rusland het land van de vele contrasten, bakermat van de wereld literatuur, van Tolstoj tot Dostojewski.

tumblr_ncoyvuy3i01txhseao1_1280

Waarom is negentiende-eeuwse Russische literatuur zo universeel en wordt het nog zo veel gelezen?

Door Reint de Koning, 10111085.

Iedereen heeft er wel eens van gehoord of is er wel eens mee in aanraking gekomen, Russische literatuur. Dit kan een verwijzing zijn in een hedendaagse film naar Dostojewski’s misdaad en straf of gewoonweg vanuit liefde voor literatuur. Menig boeken top-lijsten zijn voor een significant groot percentage gevuld met boeken van Russische schrijvers uit de negentiende eeuw (Literatuurhuis, 2015). . Boeken als oorlog en vrede van Tolstoi zijn geen bepaalde “page-turners” toch wordt dit boek nog steeds gretig verkocht en dus waarschijnlijk ook gelezen. Deze boeken behoren tot de zogenaamde wereldliteratuur, maar wat maakt het werk van deze Russische schrijvers zo goed en nog zo relevant 200 jaar later?

De achttiende eeuw wordt ook wel de Russische gouden eeuw genoemd, in deze eeuw was er sprake van een gestage industrialisatie in Rusland en een groeiende rijke elite (Layton, S., 2005). Tevens was er in de achttiende eeuw sprake van de opkomst van de novelle in Europa en het boekdrukken werd goedkoper en ook toegankelijker voor de minder bedeelden. Dit betekende een algehele opleving voor ook de Europese literatuur, maar naast Charles Dickens zijn er weinig negentiende-eeuwse schrijvers die nu nog zo gretig gelezen worden als Pushkin of Dostojewski (Layton, S., 2005).

Rusland was onder tsaar Peter de Grote een culturele ontwikkeling ondergaan, Peter de Grote was gefascineerd door de Franse taal en cultuur en de verlichting die gaande was in Frankrijk. Door deze liefde voor Frankrijk wou hij in hoog tempo Russische wetenschap en cultuur moderniseren (Hughes, L., 1998). Hierdoor floreerde de literatuur in de Russische steden, ook de Franse taal werd overgenomen door de Russische elite. Pushkin sprak net zo goed de Franse taal als Russisch (Layton, S., 2005). In oorlog en vrede van Tolstoj spreken vele karakters Frans, dit werd compleet anders na de Franse invasie van Rusland in 1812, dit zorgde voor een enorme toeneming van het patriottisme in Rusland. De honger naar goede literatuur is ook toegenomen na de Decembristenopstand, dit was de eerste poging om de tsaristische autocratie in het Russische rijk te verwerpen. Het was een reactie op de omstreden troonsbestijging van tsaar Nicholas I, 3000 soldaten voornamelijk hoge officieren en adel om in opstand te komen. Deze werden hardhandig de kop in aangepakt en de overlevende Decembristen werden verbannen naar Siberië. Dit zorgde voor een oplaaiing van publieke discussie en tsaar Nicholas was er ontzettend op gehamerd om elke tegenstander van de troon zo vroeg mogelijk uit de weg te werken (Mazour, A. G., 1961).

De uniformiteit van zo’n ontzettend groot land, onder een leider, grenzend aan de ene kant aan het geïndustrialiseerde Europa en anderzijds aan Azië is een andere reden voor de gerenommeerde positie van Russische literatuur op het wereldpodium. Dit is een van de vele contrasten waar Rusland mee te maken had. Andere contrasten waren het grote verschil tussen rijk en arm, de vele verscheidene klimaten waar de inwoners mee te maken hadden en het grote verschil tussen de rurale en de urbane gebieden. De rijke elite in Rusland die in den beginnen geïnteresseerd was in de literatuur was in staat om te reizen en al deze grote contrasten waar te nemen (Mirsky, P. D., & Whitfield, F. J., 1958). Deze contrasten kunnen als het ware gezien worden om Rusland te zien als metafoor voor de gehele wereld. Waarin nu nog steeds sprake is van een drie-scheiding tussen het westen, het oosten en de derde wereld landen. Dit was allemaal verenigd binnen het enorme Russische rijk.

Bronnen

Hughes, L. (1998). Russia in the age of peter the great Yale University Press New Haven, CT.

Layton, S. (2005). Russian literature and empire: Conquest of the caucasus from pushkin to tolstoy Cambridge University Press.

Literatuurhuis, (2015). Top 100 wereldliteratuur. Retrieved 11/08, 2015, from http://www.boeken-top-10.nl/boeken-top-100-aller-tijd/

Mazour, A. G. (1961). The first russian revolution, 1825: The decembrist movement, its origins, development, and significance Stanford University Press.

Mirsky, P. D., & Whitfield, F. J. (1958). A history of russian literature from its beginnings to 1900 Northwestern University Press.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s