Poetins omgang met terreur: voorkomen of aansporen?

Rusland telt ruim 160 etnische groepen die bijdragen aan haar multiculturele karakter. Vooral in het gebied van de Kaukasus leven veel verschillende minderheden dicht op elkaar, hetgeen spanningen veroorzaakt. De Russische geschiedenis laat zien dat in het voorkomen en oplossen van etnische spanningen een van de grootste uitdagingen liggen voor Russische leiders1. Zo is Stalin er nooit in geslaagd om etnische groeperingen kalm te houden. Ook in Post-Sovjet Rusland heeft men geen structurele oplossing kunnen vinden. Sinds het aantreden van Poetin in december 1999 zijn er talloze terroristische aanslagen gepleegd in Rusland, waarvan veelal geen consensus is over de dader. In veel gevallen wees men naar de Kaukasus. Maar hoe gaat Poetin nu eigenlijk om met deze daden van nationaal terreur? En belangrijker, is Poetin gebaat bij onrust? Deze blogpost zal de mogelijke (paradoxale) positieve gevolgen van nationaal terreur uiteenzetten.

Poetins omgang met nationaal terreur

Poetin roept op tot nationale eenheid in de strijd tegen terrorisme2. Om daadkrachtig te kunnen ingrijpen, diende Poetin in 2004 een aantal voorstellen in die zijn macht, die van de Russische president, zou versterken. Peter D’Hamecourt stelt dat Poetin geen enkele vorm van terrorisme oplost3. Hij gebruikt het terreur enkel en alleen om zijn eigen positie te verstevigen en zijn scala aan bevoegdheden uit te breiden. Poetin spreekt al jaren over zijn strijd tegen terrorisme. Zo beloofde hij in zijn nieuwjaarstoespraak van 2014 dat hij de strijd tegen terrorisme door zal zetten totdat alle terroristen zijn vernietigd4. Er is echter geen significante daling in het aantal aanslagen, noch in het aantal slachtoffers.

De roep om een sterke leider

In het verleden is gebleken dat ten tijde van terreur en nationale onrust, het Russische volk zich achter haar leider schaart5. Zo ook nu Poetin aan de macht is. Poetin speelt in op het toenemende gevoel van onveiligheid als gevolg van aanslagen. Terreur dient als aanleiding om het regime te versterken en nog meer controle te krijgen. Bovendien is een periode van angst het ideale moment om als sterke leider het volk te beschermen. Masha Gessen, journalist en politiek activist, neemt in haar boek “De man zonder gezicht” een radicaler standpunt in6. Ze stelt dat Poetin het brein achter verscheidene aanslagen is. Zo was er op 23 oktober 2002 de achtenvijftig uur durende gijzeling in een Moskouse theater, of 1 september 2004 de gijzeling van de school in Beslan. Gessen zegt in haar boek dat deze aanslagen angst moesten inboezemen bij burgers, met als gevolg dat Poetin als redder en beschermer van de Russen kan optreden. Bovendien zou hij zo de Tsjetsjenen in een kwaad daglicht kunnen zetten.

Conclusie

Poetin spreekt al jaren over de strijd tegen terrorisme. Echter, hij is er nog niet in geslaagd om deze strijd te winnen. Er komen steeds meer geluiden naar boven die stellen dat Poetin het terreur niet probeert te voorkomen, maar juist aanspoort om zo zijn eigen machtspositie te versterken. Of deze geluiden op waarheden berust zijn is onduidelijk. Wel is het belangrijk om de gevolgen van nationaal terreur met betrekking tot de positie van Poetin onder de loep te nemen.

1Laenen, R., (2011), “De goed gestarte campagne van Poetin. Speelt terreur Medvedev & Poetin in de kaart?” KU Leuven Association.

2http://www.volkskrant.nl/buitenland/poetin-trekt-macht-naar-zich-toe~a692463/

Auteur onbekend, (2004), “Poetin trekt macht naar zich toe”, de Volkskrant.

3http://www.boekenstrijd.nl/geschiedenis/na-1945/vladimir-poetin-peter-dhamecourt/

Auteur onbekend, (2011), “Vladimir Poetin – Peter d’Hamecourt”, Boekenstrijd.

4http://www.nu.nl/buitenland/3665395/poetin-belooft-vernietiging-terroristen.html

Auteur onbekend, (2013), “Poetin belooft ‘vernietiging’ terroristen, ANP.

5Laenen, R., (2011), “De goed gestarte campagne van Poetin. Speelt terreur Medvedev & Poetin in de kaart?” KU Leuven Association.

6Gessen, M., (2012), “De man zonder gezicht: de macht van Vladimir Poetin”, Ambo, Amsterdam.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s