De halfnaakte constructie Poetin

Vladimir Poetin poseert bij een Siberische tijger die hij heeft neergeschoten met een verdovingspistool.

Vladimir Poetin poseert bij een Siberische tijger die hij heeft neergeschoten met een verdovingspistool.

Vladimir Vladimirovitsj Poetin is een dankbaar sujet voor fotoredacteuren wereldwijd. Natuurlijk schudt Poetin af en toe een Wereldleider de hand of houdt hij een persconferentie voor een met goud gelardeerde schoorsteenmantel, maar met name de foto’s waarop hij halfnaakt paardrijdt of een Siberische tijger onschadelijk maakt, spreken tot de verbeelding. Maar welk beeld wil het Russische staatspersbureau precies van Poetin neerzetten met de foto’s die het de wereld instuurt?

Over een voorbeeld van de absurde en ogenschijnlijk willekeurige beelden was recent te lezen op Telegraaf.nl in een nieuwsbericht met de weinig verhullende titel “Sporten met Poetin en Medvdev”. Een zin uit het bericht: ‘Op de foto’s is te zien hoe Medvedev en Poetin eerst samen ochtendgymnastieken, waarna ze zelf een ontbijtje maken op de barbecue en dat gezellig getweeën oppeuzelen.’ De foto’s zijn weinig boeiend: Poetin bevecht geen beer of berijdt geen eenhoorn – ook bij de photoshoppers is Poetin geliefd. Het enige dat hij bevecht zijn de fitnessapparaten waarin hij hangt. Bovendien heeft hij zijn shirt aangehouden, iets wat in het verleden bij Poetin geen zekerheid is gebleken (en niet voor niets, daarover later meer). Toch zijn de beelden typerend voor het beeld dat het Kremlin van zijn leider wil doen ontstaan.

De foto’s zijn afkomstig van het Russische staatspersbureau en dragen bij aan een cultus die uiterst effectief rond de wereldleider wordt gecreëerd. ‘[T]he Kremlin has systematically expanded its control of the country’s mass media (…) to propagate a public image of Vladimir Putin as a strong, successful leader,’ [2] schrijven Cassiday en Johnson (684) in “Putin, Putiniana and the Question of a Post-Soviet Cult of Personality”.

In het in 2000 geschreven artikel “Essay: Putinism looms” van New York Times-redacteur Williams Safire wordt voor het eerst de cultus rond Poetin besproken: ‘An instant cult of personality has been created for Putin – tough-minded and lean-bodied, in contrast to the staggering Jeltsin – and he rides high astride his Chechen warhorse.’ Poetin moest destijds nog verkozen worden, maar had al een cultus laten creëren rond zijn persoon.

Onbeschreven blad

Gedurende de eerste Poetin-jaren was de persoon Poetin omhult met mysteries. Journalist Wierd Duk schrijft hierover in zijn boek “Poetin”: ‘De Russen wisten nauwelijks op wie zij hun hoop hadden gevestigd. In veel opzichten was Poetin, toen hij door ‘De Familie’ naar voren werd geschoven als beoogde opvolger van Boris Jeltsin, een constructie.’ (23) Dit mysterie rond Poetin gold als een politieke zet, stellen Cassiday en Johnson: ‘Putin initially resembled a tabula rasa on which politicians, journalists and citizens alike could inscribe the qualities deemed lacking in past rulers of the Russian state’.

Vanaf 2004 is het Kremlin actief begonnen met het bekrassen van het onbeschreven blad, schrijven Cassiday en Johnson (688). Hoe dit beeld eruitzag omschrijft Alexander Mortyl treffend in zijn artikel “Is Putin’s Russia Fascist?”: ‘His image exudes vigor, youth, and manliness’.

De halfnaakte Poetin is inmiddels verworden tot een icoon. En met dit icoon staat Poetin in een illuster rijtje van mannelijke mannen (en bovendien niet de meest vredelievende wereldleiders). Mussolini liet zich blakend van gezondheid en kracht met ontbloot bovenlijf fotograferen, Mao zwom in 1966 over de Yangtze rivier om zijn fitheid te tonen aan het Chinese volk, aldus Cassiday en Johnson (687). Deze traditie zet Poetin voort met zijn paardrijsessies, het boek (en dvd!) ‘Learning judo with Putin’ en de recente ochtendgymnastiek-foto’s.

Cassiday, July and Emily Johnson. “Putin, Putiniana and the Question of a Post-Soviet Cult of Personality.” Slavic and Eastern European Review. 88.14 (2010). (681 – 707).

Duk, Wierd. Poetin – straatvechter bedreigt wereldorde. Amsterdam: Prometheus / Bert Bakker, 2014. (23)

Mortyl, Alexander. “Is Putin’s Russia Fascist?” The National Interest. 3 december 2007. (1 – 6).

Telegraaf.nl. “Sporten met Poetin en Medvedev.” Telegraaf.nl. De Telegraaf. 2 oktober 2015. 15 november 2015. < http://www.telegraaf.nl/buitenland/24431553/__Poetin_en_Medvedev_sporten__.html >

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s