De mythe van een almachtig Rusland?

De regering van Poetin lijkt gek te zijn op het verkopen van schone schijn. In verschillende Russische sectoren wordt een machtiger beeld van de situatie geschetst dan in werkelijkheid het geval is. Hieronder worden voorbeelden besproken binnen de economische en militaire sector.

Ten eerste presenteert Rusland zich graag als een economische (energie)supermacht (Paul, 2012; Trouw, 2014). Vanwege Rusland’s enorme hoeveelheden delfstoffen beheerst zij inderdaad een machtspositie. Deze macht uit zich bijvoorbeeld in de grote afhankelijkheid van Westerse landen wat betreft olie en gas uit Rusland (De Kort en Spanjer, 2008: 341). Deze begeerde en schaarse middelen zorgen ervoor dat Rusland economische en politieke druk kan uitoefenen op afnemende landen (ibid.). Veel Westerse landen willen daarom alternatieve energiebronnen en leveranciers vinden (Europa Nu, 2015).

Verschillende wetenschappers zijn echter van mening dat Rusland geen gezonde economie is maar een afgeschreven supermacht (Paul, 2012; Sauer, 2015). De Russische economie drijft op oliedollars (Paul, 2012: 6). Omdat de economische macht van Rusland is gekoppeld aan de olieprijzen, is het land in grote mate afhankelijk van de wereldmarkt (ibid.). Daarnaast bedraagt het Russisch bruto nationaal product (BNP) nog niet de helft van het BNP van de Verenigde Staten (Sauer, 2015). In feite heeft Rusland slechts en kleine economische invloed in vergelijking met haar geografische grootte. Dit valt te verklaren vanuit het feit dat de Russische economie nauwelijks goederen produceert (ibid.). Rusland is een grootmacht als het op het exporteren van grondstoffen aankomt. De Russen zijn er echter nooit in geslaagd toegevoegde waarden aan hun grondstoffen toe te voegen (Paul, 2012: 6).

Ten tweede verkoopt de Russische regering het idee dat zij een militaire grootmacht is (De Haas, 2006: 16). De regering pronkt met haar zogenaamde gigantische leger en investeringen in nieuwe middelen, zoals tanks (De Haas, 2010: 582). Ook de annexatie van de Krim kan worden gezien als een vertoon van Rusland’s militaire macht. Rusland geeft echter bijna niets uit aan defensie in vergelijking met de Verenigde Staten of de NATO (Sauer, 2015). De Russische regering besteedt ongeveer net zo veel aan defensie als Engeland, terwijl de Russen een veel grotere grens te bewaken hebben. Daarnaast wordt er weinig nieuwe defensie technologie ontwikkeld in Rusland. Poetin is een man van hardware, zoals staal en spoorwegen (ibid.). Tegenwoordig draait het echter om software. Bovendien is corruptie een groot probleem in het Russische leger. Dertig procent van de investeringen verdwijnt aan corruptie en omkopingen (ibid.).

Na deze opsomming zou gesteld kunnen worden dat het almachtig Rusland een mythe is. Uit bovenstaande voorbeelden blijkt dat Rusland heel wat zwakke plekken heeft en onder druk staat van internationale concurrentie. Toch lijkt Rusland een aantal belangrijke krachten te bezitten waardoor zij onverminderd blijft meedraaien in de wereld van de grootmachten. Rusland is geografisch groot, beheerst over schaarse delfstoffen en heeft een arrogante, onbevreesde houding. Deze factoren lijken er voor te zorgen dat Rusland op het internationale toneel overal mee weg komt en zodoende kan het idee van een almachtig Rusland toch niet helemaal als een mythe worden weggezet.

Literatuur

 Europa Nu (2015) Energie-unie: veiligstellen van de Europese energievoorziening. Online bekeken op 15 november 2015 via http://www.europa-nu.nl/id/vhcogpdu91mg/energie_unie_veiligstellen_van_de.

De Haas, M. (2006) Russisch militair denken: voorbereiding op de verkeerde oorlog? Clingendael instituut 8 (16): pp. 16-20.

De Haas, M. (2010) Medvedevs herbewapening: de beer terug op het militaire toneel? Internationale spectator 64 (11): pp. 582-586.

De Kort, J. en Spanjer, A.R. (2008) Russische energiepolitiek: bedreiging voor Europa? Kwartaalschrift Economie 5 (3): pp. 341-359.

Paul, L. (2012) Rusland terecht een BRIC-land? Universiteit van Utrecht: Utrecht.

Sauer, D. (2015) Dansen op de vulkaan. Hoorcollege op 1 september 2015. Universiteit van Amsterdam: Amsterdam.

Trouw (2014) Rusland gijzelt landen met status als energie-supermacht. Online bekeken op 15 november 2015 via http://www.trouw.nl/tr/nl/15088/Gaswinning/article/detail/3639422/2014/04/22/Rusland-gijzelt-landen-met-status-als-energie-supermacht.dhtml.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s