Het belang van de Krim

De afgelopen twee jaar is de Krim zeer vaak in het nieuws geweest. De Krim – het schiereiland onder Oekraïne is eigenlijk door de hele geschiedenis een omstreden gebied geweest. Als wij de geschiedenisboeken erbij pakken, zien we dat de Krim vele oorlogen en machtswisselingen van zowel binnen als buitenaf heeft meegemaakt. De deportaties van de Krim-Tataren zowel onder Catherina de Grote als onder Stalin moeten ook benoemd worden[i]. Over de Krim heeft er een ware informatieoorlog plaatsgevonden. De Krim is namelijk volgens de Westerse media geannexeerd door de Russische Federatie. Terwijl de Russische media melden dat de Krim democratisch is teruggekomen bij het Moederland. Waarschijnlijk zal over dit onderwerp nooit een consensus worden bereikt. In dit stuk bekijk ik de berichtgeving van de Westerse media, dus de annexatie van de Krim. Hoe kan dit worden verklaard? Wat zijn de belangen van de Russische Federatie op de Krim?

De eerste en de belangrijkste is de strategische ligging van de Krim. Door de ijsvrije wateren is de Zwarte Zeevloot in Sebastopol daar van enorm belang. De Krim is een pré voor de geografische ligging van de Russische Federatie. Sebastopol biedt een mogelijkheid om een vloot te plaatsen zonder last te hebben van ijs. In het Noorden en Noordoosten van Rusland zijn er altijd moeilijkheden door de ijzige omstandigheden van de natuur. Daarbij komt ook dat de Zwarte Zee eventueel toegang geeft tot de Middellandse Zee afhankelijk van de gemaakte afspraken met Turkije over de doorgang van de zeestraat van Istanboel – Bosporus. Daarbij komt ook dat de VS een kans zouden kunnen zien om ook een vloot in de Zwarte Zee te vestigen wanneer Oekraïne en daarmee de Krim toe zouden treden tot de NAVO. Dit is voor Rusland natuurlijk veel te dichtbij. Dus zo’n ijsvrije haven is eigenlijk van groot belang. Dit belang wordt alleen maar groter wanneer men zich qua maritiem wil vergelijken met de Verenigde Staten.

Een tweede punt is het Russische volk op de Krim. Door de deportatie van de Krim-Tataren onder Catherina de Grote en onder Stalin is deze bevolkingsgroep natuurlijk verkleind. Bij deze deportaties trokken Russen naar de Krim geplaatst. Volgens de volkstelling van 2001 waren de Russen op de Krim in de meerderheid met 58,3% van de bevolking. Oekraïners met 24,3% kwam daarna; Krim-Tataren met 12,1% dáárna en vervolgens nog een aantal minderheden. De totale bevolking van de Krim bestond toen uit 2.033.736 inwoners. Bij dezelfde volkstelling werd Russisch in 77% van de gevallen als eerste taal opgegeven; Krim-Tataars – 11,4%; Oekraïens – 10,1%. In Sebastopol (waar de Zwarte Zeevloot zich heeft gevestigd) sprak 90% Russisch als eerste taal[ii]. Deze Russische bevolking wilde volgens de Russische media via het referendum in 2014 bij het Moederland horen. Hoe dit referendum is gegaan, laat ik in het midden.

Een derde punt is dat de Krim historisch gezien bij Rusland hoort, volgens de Russische media. Deze mening wordt door veel Russen gedeeld. In 1921 werd het ‘Krimse Autonome Socialistische Sovjetrepubliek’ opgericht, dit was een jaar daarvoor veroverd door het Rode Leger. Toen Chroesjtsjov de Krim in ‘dronkenschap’ bij Oekraïne voegde was dit een historische fout, volgens Gorbatsjov. Een citaat van Gorbatsjov: ‘De Krim werd overgedragen onder Sovjet-wetten, dat wil zeggen, onder wetten van de Communistische Partij. En daarin werd de stem van het volk niet meegewogen. Nu wordt deze fout hersteld.’[iii] President Poetin zegt hierover: ‘de Krim hoort bij Rusland. De onafhankelijkheidsverklaring van de Krim is volgens hem vergelijkbaar met de situatie in 1991, toen Oekraïne zich losmaakte van de Sovjetunie.’[iv] Veel Russen gingen in hun jeugd naar de Krim en hebben dus allerlei jeugdherinneringen van de Krim. Mede hiermee wordt er in Rusland dus een historische verwantschap gevoeld.

Concluderend kunnen we zeggen dat de Russen de Krim geannexeerd hebben omdat zij de positie van de Zwarte Zeevloot verloren zagen gaan. Een ijsvrije haven is van enorm belang als men zich wil meten met de allergrootste der aarde. Ook de dreiging van een Zwarte Zeevloot van de VS speelt mee. Verder is de bevolking op de Krim grotendeels Russisch. Bovendien wordt gedacht dat de Krim historisch gezien bij Rusland hoort. Het ziet er vooralsnog naar uit dat het Westen ondanks de sancties niks kan beginnen tegen de annexatie.

[i] A. Romaniuk & O. Gladun. Demographic Trends in Ukraine: Past, Present, and Future (Population & Development Review. Jun2015, Vol. 41 Issue 2) p. 362

[ii] http://database.ukrcensus.gov.ua/MULT/Database/Census/databasetree_en.asp

[iii] http://www.elsevier.nl/Buitenland/nieuws/2014/3/Gorbatsjov-Inwoners-Krim-herstellen-historische-fout-1483362W/

[iv] http://nos.nl/artikel/624799-poetin-de-krim-hoort-bij-rusland.html

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s