Internetvrijheid in Rusland

Er zijn in de afgelopen decennia veel nieuwe wetten gekomen omtrent het internetgebruik en de privacy van internetgebruikers in Rusland. Volgens het politieke bewind van Poetin is dit alleen bedoeld om de Russische internetgebruikers te beschermen. Hoewel het vaak wordt gezien als een manier van Poetin om het volk onder de duim te houden. Dit zou gebeuren doormiddel van manipulatie en de afscherming van informatie (Machleder & Asmolov, 2011). In dit paper wordt naar een antwoord gezocht op de vraag: Hoe wordt het internetgebruik en de internet privacy van de Russische samenleving beïnvloed door de politiek?In de laatste paar jaar zijn er een aantal nieuwe wetten voor internetgebruik bijgekomen in Rusland, zo werd er in 2012 een wet ingevoerd tegen kinderpornografie en een wet tegen de promotie van illegaal drugsgebruik op Runet (Gorny, 2014). Tegen deze wetten ontstond maar weinig weerstand, dit was niet het geval bij de blogging wet in 2014. Deze wet houdt in dat iedere blogger met meer dan 3000 volgers geregistreerd moet worden, dit zorgt ervoor dat men als blogger niet meer anoniem grote groepen mensen kan bereiken. In de realiteit is er echter niet veel veranderd, aangezien de meeste bloggers zich niet registreren en er nog geen maatregelen zijn genomen, wanneer niet aan de regels wordt voldaan. In 2015 werd er een nieuwe wet omtrent memes ingevoerd, deze wet moet ervoor zorgen dat met name de politieke leider Poetin niet meer belachelijk gemaakt mag worden, doormiddel van afbeeldingen met teksten eronder (HC UvA, 2015). Op het moment zijn er plannen voor een belasting op internetverbinding en voor wetten omtrent de lokalisering van de data van internetgebruikers (Hannaford, 2015). Ook zijn er regelmatig willekeurige onderbrekingen en worden bepaalden websites geblokkeerd (Fossato et al., 2008).

Het ‘Russische troll army’ is een ander verschijnsel dat vaak naar voren wordt gebracht als argument bij discussies over het internetbeleid in Rusland. Hiermee wordt gedoeld op de situatie waarin de Russische samenleving wordt beïnvloed tijdens het gebruik van internet (Hannaford, 2015). Zo worden er bijvoorbeeld negatieve reacties geplaatst op kritische publicaties, met als doel online discussies te manipuleren, de leden van “the Russian troll army” krijgen betaalt per reactie of bericht (HC UvA, 2015). Deze campagnes zijn voornamelijk gericht op het promoten van pro-Poetin en pro-Rusland propaganda.

De vraag is: waarom vinden Poetin en zijn politieke partij het zo belangrijk om invloed uit te oefenen op het internetgebruik van de Russen? Dat komt voornamelijk doordat internet tegenwoordig wordt gezien als een machtsmiddel. Hidden transcripts is een term die gebruikt wordt voor de beschrijving van het fenomeen waarbij allerlei verborgen kleine acties op een grote schaal toch invloed kunnen uitoefenen (Scott, 1990). In het geval van Russische internetgebruikers gaat het om de eventuele macht die zij als groep kunnen verkrijgen (Bennett & Segerberg, 2012). Het is met behulp van internet eenvoudig geworden om mensen te ontmoeten en te verzamelen met dezelfde mening, overtuiging, ideeën en ideologieën (Rajagopalan, 2015). Ook is het mogelijk om grote groepen mensen snel te bereiken en te beïnvloeden, aangezien internet de mogelijkheid vergroot om je verbonden te voelen met anderen. De macht en invloed die men online verkrijgt kan zorgen voor onrust in de samenleving, dit is wat Poetin probeert te voorkomen door middel van onder andere wetgeving (Litvinenko & Bodrunova, 2013).

Geconcludeerd kan worden dat door middel van ‘the Russian troll army’ en de Russische wetgeving omtrent internetgebruik, de internetgebruikers in Rusland worden gemanipuleerd en beïnvloed, ook wordt het hen moeilijk gemaakt om op grote schaal ideologieën die niet overeenkomen met de pro-Poetin campagnes te delen.

Referenties

  • Bennett, L. & Segerberg, A. (2012) The Logic of Connective Action, Information, Communication & Society, 15:5, 739-768
  • Fossato F. et al. (2008) “The Web that Failed: How opposition politics and independent initiatives are failing on the internet in Russia’. http://reutersinstitute.politics.ox.ac.uk/publications/the-web-that-failed.html , Reuters Institute for the Study of Journalism, 2008.
  • Gorny, E. (2014) A Creative History of the Russian Internet. VDM Verlag,
  • Hoorcollege Rajagopalan, S. (2015), Universitiet van Amsterdam, course Rusland
  • Hannaford, P. (2015) Washingtontimes, gebruikt op 4 november 2015  http://www.washingtontimes.com/news/2015/jul/9/peter-hannaford-how-russia-threatens-internet-free/?page=al
  • Litvinenko, A., Bodrunova, S. (2013). Hybridization of the Media System in Russia: Technological and Political Aspects. In: World of Media 2012. Ed. E. Vartanova , Moscow State University. P. 37-50
  • Machleder, J. & Asmolov, G.(2011) ‘Social Change and the Russian Network Society: Redefining Development Priorities in New Information Environments,’ Internews Network , pp. 1-28.
  • Rajagopalan S (2015) “Slash Fandom, Sociability, and Sexual Politics in Putin’s Russia.” In “European Fans and European Fan Objects: Localization and Translation,” special issue, Transformative Works and Cultures, no. 19.
  • Scott, J. C.(1990) Domination and the Arts of Resistance: Hidden Transcripts. New Haven: Yale University Press
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s