Is Putinisme het alternatief?

Een aantal gebeurtenissen op het internationale politieke toneel hebben in de afgelopen twee jaar zeer treffend geïllustreerd hoe Rusland onder leiding van Vladimir Poetin een serieus alternatief voor het Westen probeert te vormen.

Om te beginnen, de annexatie van de Krim en de daarop volgende Russische bemoeienis in Oost-Oekraïne. Marcel Van Herpen beschouwde het als ‘neo-imperialistische revisionisme’ van het Kremlin. Het Westen heeft Rusland onderschat, stelt van Herpen (2014) in zijn werk ‘How the West lost in The Ukraine’.

In de werkelijkheid ziet Rusland zichzelf als een groot rijk, dat haar invloed wil herstellen (of uitbreiden) in Oost-Europa. Deze Russische zet onder leiding van Poetin om de Krim is dan ook niet geheel verassend. In zijn speech in 2005 in het Russische parlement stelde Vladimir Poetin al dat de val van de Sovjet Unie ‘De grootste politieke ramp die de 20ste eeuw heeft gekend’.

Wie tien jaar later de toespraak van Poetin in perspectief plaatst, snapt beter wat Poetin precies bedoelde. In zijn toespraak in september 2015 aan de Algemene ledenvergadering van de Verenigde Naties legt hij uit wat hij precies bedoelde. In deze toespraak sprak hij over ‘een wereld waar egoïsme het hoogste regeert’. Hij haalde daarmee uit naar het Westen, zoals menige politieke commentatoren aangeven (Walker, 2015).

Poetin doelt met ‘egoïsme’ op het Westen, dat naar eigen zeggen constant op korte termijn denkt en vooral naar haar eigen belang kijkt. Hij illustreert dit aan de hand van de toenemende terreur en de opkomst van ISIS en stelt dat het Westen een grote aandeel daarin heeft.

“You want to ask the people who created this situation: ‘Do you at least understand what you’ve done?’ But I fear that the question would just hang in the air, because after all, they have not turned their back on policies based on self-certainty, a sense of superiority and impunity.” (Poetin, 2015)

Wat Poetin eigenlijk zegt, is dat er naast de dominante Westerse normen ook een alternatief geluid moet komen. Dat is wat Poetin’s politiek kenmerkt, zoals van Herpen (2013) stelt in zijn boek ‘Putinism’.

Binnen de internationale betrekkingen werd na de val van het Sovjet Unie gesteld dat wij voortaan een wereld zouden kennen waar de westerse normen de boventoon zouden voeren. De Amerikaanse politicoloog Francis Fukuyama (1989) had het zelfs over ‘het eind van zijn geschiedenis’, waarin hij stelde dat er naast de Westerse liberale democratie en vrijemarkt geen andere alternatieven mogelijk zouden zijn.

Wie anno 2015 naar de geopolitieke realiteit kijkt kan echter niet anders dan concluderen dat de wereld een multipolair karakter kent en dat Poetin een belangrijke rol daarin speelt.

Zo illustreert het conflict in Syria naast het genoemde conflict in Oekraïne ook heel goed hoe Rusland onder Poetin een andere positie neemt ten opzichte van het Westen. Terwijl de V.S en haar bondgenoten voet bij stuk hielden dat de Syrische president Bashar Al Assad moet aftreden voordat er over vrede in Syrië kan worden gesproken, liet Rusland weten dat dit geen optie is.

Rusland gebruikt strategische bondgenoten zoals China en Iran en haar zetel in de Veiligheidsraad om een alternatief geluid te laten horen. Ook initiatieven van Rusland in het tot stand brengen van BRICs is een perfect voorbeeld van hoe Rusland probeert om een alternatief voor het Westen te zijn.

In februari 2007 waarschuwde Poetin al voor de gevaren van een ‘unipolaire’ wereld. “Ik geloof dat unipolariteit niet alleen onacceptabel is maar ook onmogelijk is de wereld van vandaag.’ Stelde hij. Grote landen moesten bewust zijn van hun dominante rol en ruimte bieden aan verschillen. Verschillen brengen balans in een wereld dat imperfect is, stelde Poetin.

Er zijn allerlei boeken en analyses gepubliceerd om het fenomeen Poetin te verklaren. In deze blog wilde ik laten zien hoe Poetin kan worden begrepen als een leider die Rusland als een serieuze macht wil presenteren die wil breken met de dominante rol van het Westen.

—————————-

Bronvermelding
Fukuyama, F. (1989). The end of history?. The national interest, 3-18.
Poetin, V. (2005). Jaarlijkse toespraak aan het Russische parlement
http://archive.kremlin.ru/eng/speeches/2005/04/25/2031_type70029type82912_87086.shtml , Moskou

Walker, S. (2015). Syria? Ukraine? Isis? Blame it all on the west’s rampant ‘egoism’, Putin Says, The Guardian
Laatste geraadpleegd: (14, 11, 2015)
http://www.theguardian.com/world/2015/sep/28/putin-un-general-assembly-speech

Poetin, V. (2007). Unilateral force has nothing to do with global democracy, The Guardian
(Laatste geraadpleegd: 11, 11, 2015)
http://www.theguardian.com/commentisfree/2007/feb/13/comment.russia

Poetin, V. (2015). Speech delivered at the High-Level Plenary Meeting of the 70th UN General Assembly. New York.

Van Herpen, M. (2013). Putinism: The Slow Rise of a Radical Right Regime in Russia. Palgrave Macmillan.

Van Herpen, M. (2014),  How the West failed in Ukrain. Lessons to be learned. Cicero Foundation Great Debate Paper No. 14/04

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rusland 2015 door Kiza Magendane . Bookmark de permalink .

Over Kiza Magendane

Kiza Magendane (25) is an Amsterdam based writer and opinion maker with Congolese roots. He studies political science and has lived in Europe since 2007. He is connected to the Dutch newspaper 'De Volkskrant' and the website oneworld.nl. He writes about the Afropolitan mindset, Afrofuturism, the African Renaissance and the position of African diaspora in Europe. He is also a social entrepreneur who connects ideas, people and organizations. Occasionally he works as a rapporteur and analyses Dutch politics for African ambassadors in the Netherlands. ‪

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s