Popster Poetin schittert in videoclips

Vladimir Vladimirovitsj Poetin is politicus, president en popster. Althans, zo lijkt het als je zijn naam intypt op YouTube. In verschillende videoclips schittert de president van Rusland met aan zijn zijde vrouwen, dure auto’s en mooie sieraden. Zijn dit uitingen van lof, spot, of van beide? En wat zegt dit over het Rusland onder Poetin?

Om antwoord te geven op deze vragen zal ik vier videoclips bespreken waarin voor Poetin een hoofdrol is weggelegd.

1.Такого как Путин / One Like Putin

In dit lied bezingt een vrouw haar relatie met haar vriend, die niet is zoals ze zou wensen. Liever had ze iemand ‘zoals Poetin’: ‘vol sterkte, die niet drinkt, die haar geen pijn doet, die niet wegrent.’

In deze videoclip weinig spot: de vrouwen lijken echt te geloven dat Poetin het evenbeeld is van de perfecte man. De gewone Russische man wordt in dit lied als het tegenovergestelde; een zwakke, vaak dronken man, die bovendien zijn vrouw slaat en weggaat als het moeilijk wordt. Goscilo beschrijft hoe dit lied een representatie is van Poetin’s populariteit onder Russische vrouwen. Het beeld van de president behelst kenmerken als seksuele, fysieke en politieke dapperheid, maar verwerpt deugden die traditioneel met Russische mannelijkheid worden geassocieerd, waaronder ook dronkenschap en onbedachtzaamheid (Goscilo: 43).

2. Putin is number one greatest president 

Deze video is duidelijk een uiting van spot. Tot vervelens aan toe wordt herhaald dat Poetin ‘definitely not gay’ is, terwijl hij op beeld wordt gepenetreerd door een fallusvormige kerk (waarin de vrouwen van Pussy Riot optreden).

He hate gay, like he is secretly gay
He don’t give shits of Ukraine
He throw you in jail if girl sing in a mask
And he definitely is not gay

De video is meer dan 1,5 miljoen keer bekeken, en in de comments wordt vaak gewezen op het feit dat de makers Amerikaans zijn. Vele van deze kritische reacties komen van Russen die de video zien als onderdeel van Amerikaanse anti-Rusland propaganda.

Wat ik ook interessant vindt aan deze video is de suggestie dat Poetin dezelfde persoon is als Raspoetin: “Fall asleep during UN debate Because For 200 year, Putin live”, terwijl op het scherm de naam Putin verandert in Rasputin. Raspoetin kwam aan het Tsaristische hof als geestelijk leidsman van Tsaar Nikolaas II. Uiteindelijk verwierf hij een speciale status aan het hof door zijn vriendschap met tsarina Alexandra. Raspoetin werd door zowel links als rechts gezien als veroorzaker van de slechte toestand in het keizerlijke Rusland. Raspoetin kwam aan zijn einde in 1916 en werd door monarchisten, bevreesd voor zijn invloed op de tsarina, doodgeschoten. Door te suggereren dat Poetin dezelfde persoon is als Raspoetin zeggen de makers van deze videoclip in mijn ogen dat Poetin de oorzaak is voor de huidige slechte geopolitieke toestand van Rusland.

3. Go hard like Vladimir Putin

Op het eerste oog lijkt deze video Poetin belachelijk te maken, maar in dit interview met de website Vocativ zeggen de makers, die verrassenderwijs immigranten uit Afrika zijn, dat het wel degelijk een serieuze huldebetuiging aan Poetin is.

Het lied werd een enorme hit en er kwam zelfs een ‘I Go Hard Tour’ door Rusland, van Siberië tot aan de Pacifische kust.

Tekstueel gezien is dit nummer niet zo interessant, aangezien het vooral een herhaling van ‘I go hard like Vladimir Putin’ is. Wat mijns inziens deze video uniek maakt, is het feit dat dit nummer in Rusland echt mainstream is geworden. Dit laat zien dat er echt een ‘cult’ rondom Poetin is ontstaan, die lijkt op een hedendaagse versie van de cult die vroeger ontstond rondom leiders uit het Sovjettijdperk.

Cassiday en Johnson stellen in hun artikel ‘Putin, Putiniana and the Question of a Post-Soviet Cult of Personality’, dat de cult rondom Poetin echter anders van aard is, omdat “the Putin phenomenon [represents] the product of distinctly post-modern social and communicative relations. Characterized by rhetorical and philosophical indeterminacy, it offers ordinary Russian citizens a degree of agency without precedent in the Soviet period.”

4. Лучший друг –My best friend [is Vladimir Putin]

Dit lied werd gemaakt voor de 63e verjaardag van president Poetin. Voor de opnames van de videoclip is het Rode Plein een dagdeel lang afgezet.

Deze videoclip is de enige van de vier die volledig Russisch is, dwz. zowel de naam als de tekst is Russisch, en ik heb nergens op het internet een officiële vertaling van de songtekst kunnen vinden.

In dit lied wordt Poetin en het Rusland onder Poetin bezongen. Alle vrouwen zijn gek op hem, mannen willen hem als beste vriend. Ook worden ‘typisch Russische’ waarden geroemd: werken van maandag tot en met zaterdag, onvoorwaardelijke liefde voor het land (zelfs in tijden van tariefverhogingen) en Poetin als ongenaakbare leider.

Ook worden Russische producten bezongen, specifiek de Lada, een Russische auto geproduceerd door AvtoVAZ.

Dit zijn natuurlijk maar vier video’s, waaraan geen conclusies kunnen worden verbonden over heel Rusland of ‘hét Rusland onder Poetin’, temeer ook omdat hét Rusland niet bestaat. Maar wel maken deze video’s duidelijk hoe groot Poetin’s rol in de moderne media is, en hoe normaal het in Rusland is om de president te bezingen als een groot en sterk leider. Wat een verschil met Nederland, waar Willem-Alexander het moet doen met parodieën in LuckyTV.

Cassiday en Johnson (2010) ‘Putin, Putiniana and the Question of a Post-Soviet Cult of Personality’
Gascilo (2013) ‘Putin as Celebrity and Cultural Icon’ 
Interview makers ‘I Go Hard Like Vladimir Putin’

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s