Rusland, Poetin of maakt het eigelijk niet uit?

Recent kwam ik dit archiefbericht tegen op weblog Geenstijl: ”NOS faalt en liegt met anti-Rusland propaganda.” (van Rossum) Geenstijl heeft een fout gevonden in een bericht van het NOS journaal. Er wordt gezegd dat Poetin een vraag zo goed als negeert van de BBC journalist Sweeney, getoond in een fragment overgenomen van de Russische zender RT. In het volledige fragment is echter te zien dat er wel antwoord wordt gegeven op de vraag. NOS hoofdredacteur Marcel Gelauff reageerde door te zeggen dat Poetin de vraag wel beantwoorde maar voorbij ging aan de kern ervan. (Paternotte) Op die manier zou de NOS de strekking wel correct weergeven. Hoewel dit misschien correct is, gebeurt dit bij Rusland net iets te vaak. Wat is er hier dan aan de hand?

Wie de laatste tijd met regelmaat het nieuws over Rusland heeft gezien moet zijn opgevallen dat Poetin en Rusland vervangbare woorden zijn geworden. Taal is een belangrijk element van framing: de manier waarop een nieuws-item in beeld wordt gebracht. Journalisten moeten nou eenmaal een nieuwsbericht vertellen en daarbij is taal van van de factoren die voor vertekening kan zorgen. Joris Luyendijk vertelt in zijn boek ”Het zijn net mensen” over hij hij als journalist tegen dit probleem aanliep. Hij werkte in Israël en daar is taal in de verslaggeving een bepalende factor: zijn Palestijnen rebellen, vrijheidsstrijders of terroristen? (Luyendijk) In dit voorbeeld over Rusland, is de vervangbaarheid niet alleen maar makkelijk. Er is de connotatie van dictatuur. Als een land kan worden vervangen door een man, dan gaat de nuance verloren dat er ook een parlement of andere organen zijn. Misschien ligt dit bij Rusland anders, maar als Poetin Rusland is en andersom, dan is het oordeel al klaar voordat het geveld is.

Bij het fragment van de NOS is een ander element van framing, welke beelden worden er gekozen voor een nieuws-item? Het nieuws dat er is moet worden ingekookt tot het half uur dat er voor is. Hierdoor moet er worden gekozen tussen gebeurtenissen. Daarnaast moeten de gekozen items worden verteld binnen een paar minuten. Daarom is er gesneden in het fragment van RT. Gelauff geeft toe dat de tekst niet erg handig is gekozen maar dat het wel de strekking weergeeft.

Het punt is dat dit niet zo is. Het geeft niet de strekking weer, het geeft de interpretatie van de NOS weer. Dit is misschien wel het belangrijkste aan framing, het nieuws wordt gemaakt door mensen met ieder een eigen mening en eigen gedachtes. Hierdoor is  nieuws onderhevig aan de vooroordelen van deze mensen. Het is namelijk lastig deze erbuiten te houden. Er is genoeg onderzoek gedaan naar de keuzes die worden gemaakt tijdens het proces waarbij nieuws wordt gemaakt. Hierbij komen news-values aan bod en dergelijke. Ondanks al deze studies is er nog steeds vertekening in het nieuws. Het is niet mogelijk om het nieuws te maken zonder mensen te maken en zelf als het alleen door technologie gemaakt zou worden zouden er nog steeds problemen zijn. Maar als iedereen wil weten hoe het echt is gebeurd hadden ze erbij moeten zijn en dat kan niet overal dus daarom is er nieuws. Dat wordt ook gemaakt door mensen die het beste voor hebben, maar het blijven mensen.

Bibliografie

Luyendijk, Joris. ”Het zijn net mensen: beelden uit het midden oosten.” Amsterdam: Uitgeverij Podium, eerste druk (2006) tweeëntwintigste druk (2008).

Simons, Sander. ”Radio- en televisiejournalistiek.” Amsterdam: Boom, (2004).

Teunissen, Freerk. ”Wat is nieuws? Tegenstellingen in de journalistiek.” Amsterdam: Boom, (2005).

Online

Paternotte, Bas. ”NOS-chef Gelauff: manipulatie beelden Poetin ‘niet erg handig’.” tpo.nl. 09-09-2014. 15-11-2015. <cult.tpo.nl/2014/09/09/nos-chef-gelauff-manipulatie-beelden-poetin-niet-erg-handig/>.

Rossum van. ”NOS faalt en liegt met anti-Rusland propaganda.” geenstijl.nl. 09-09-2014. 15-11-2015. <www.geenstijl.nl/mt/archieven/2014/09/smerige_leugenaars.html>.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s