Poetin wereldleider, patriot en top-atleet.

9757467834_4693999528Wat is het geheim achter Poetin’s recente stijging in populariteit in Rusland?

Door Reint de Koning,

10111085.

De spanningen tussen Rusland en het Westen lopen op, als gevolg van de gebeurtenissen rondom crimea. Dit heeft geleid tot een Russische boycot op de import van Westerse goederen, wat weer leidde tot devaluatie van de Russische roebel (Tsygankov, A., 2015). Deze gegevens in combinatie met de daling van de wereldwijde olieprijs zorgt voor een flinke impact op de Russische economie (Tsygankov, A., 2015). Ondanks deze gegevens is Poetin populairder dan ooit tevoren in eigen land. De laatste poll van het Levada Center, een onafhankelijk Russisch peilings en onderzoeks bureau, stelt dat 87 procent van de Russische bevolking zich achter Poetin schaart (Stoner, K., & McFaul, M., 2015). Dit is een ongelofelijke stijging sinds mei 2012 waarin volgens het zelfde bureau slechts 64 procent van de bevolking Poetin steunde (Stoner, K., & McFaul, M., 2015). Poetin is al meer dan vijftien jaar aan de macht in Rusland en populairder dan ooit, ondanks bovenstaande recente gebeurtenissen hoe is dit te verklaren?

Zelfverheerlijking, daar is Poetin zeker schuldig aan te bevinden. Dit is compleet in strijd met het collectivistische Russische gedachtegoed, wat volgens Poetin het belangrijkste verschil is tussen Rusland en de individualistische Verenigde Staten. Poetin zet zich zelf graag neer als een patriotistische, onverschrokken, atletische president (Sakwa, R., 2007). Er wordt geen enkele foto of persbericht van meneer Poetin gepubliceerd in Rusland die dit tegenspreekt. Maar alle leiders van het Russische rijk deden aan zelfverheerlijking, van Stalin tot Peter de Grote (Harding, A., 2000). En Poetin is hier al vijftien jaar mee bezig dus moet er meer mee spelen in zijn recente populariteitsstijging.

Als er gekeken wordt naar gegevens over het vertrouwen in de Russische overheid als geheel is er een significant verschil waar te nemen. Volgens Levada vindt 58 procent van de bevolking dat de ambentaren alleen maar bezig zijn met het verstevigen van hun eigen positie en vergroten van hun eigen macht, en maar liefst 60 procent vindt dat ambtenaren geen verantwoording afleggen aan de maatschappij (Stoner, K., & McFaul, M., 2015). Dit is een sterk contrast met het vertrouwen in Poetin. Het vertrouwen in het rechtssysteem in Rusland is nog kleiner 47 procent van de bevolking voelt zich niet beschermd door de wet (Stoner, K., & McFaul, M., 2015). Deze cijfers illustreren niet alleen een gebrek aan steun, maar een afwezigheid van vertrouwen voor het Russische politieke systeem. Concluderend uit deze gegevens zou gesteld kunnen worden dat de bevolking gelooft dat Poetin niet aan de basis ligt van de fouten in het huidige politieke systeem maar juist in opstand komt tegen dit systeem.

Dit fenomeen zie je ook terug in de correlatie met Poetin’s populariteit en sanctie’s die Rusland worden opgelegd door het buitenland. Ter illustratie van deze correlatie de volgende gegevens, het afgelopen jaar is het percentage wat zegt serieus de gevolgen van de sancties te voelen gestegen van 13 naar 33 procent (Stoner, K., & McFaul, M., 2015). In hetzelfde jaar is Poetin’s populariteit gestegen, dit is te verklaren aan de hand van een onderzoek naar wat volgens de bevolking de reden is van de Westerse sancties. Hieruit blijk dat de overgrote meerderheid, 66 procent, gelooft dat de Westerse sancties bedoelt zijn om Rusland te verzwakken en te vernederen (Stoner, K., & McFaul, M., 2015). Hieruit kan vervolgens weer geconcludeerd uit worden dat Poetin gezien wordt door zijn volk als een patriot die zijn land probeert te beschermen tegen de Westerse wolven. En Poetin wordt niet gezien, tenminste niet door het grootste gedeelte van de Russische bevolking, als veroorzaker van de teruggang van de Russische economie.

De populariteit van Poetin is dus groter in tegenspoed dan in voorspoed. Dit is een duidelijk voorbeeld dat de Russische propaganda, tenminste in eigen land, nog ontzettend goed werkt. Hij wordt gezien als een patriotische vechter die het beste voor heeft met zijn eigen land, en niet als een standaard ambtenaar die alleen maar bezig is het het vergroten van zijn eigen macht en versterken van zijn eigen positie en geen verantwoording aflegt aan de maatschappij. En niets verbindt meer als een gezamenlijke vijand en in Rusland geloven veel mensen dat die vijand zich bevindt in het Westen. En Poetin, als president die al 15 jaar lang actief is op het wereldpodium van politieke leiders, diegene is komt in het belangen van de Russische bevolking.

Bronnen

Harding, A. (2000). Why is putin popular? BBC News, 8.

Sakwa, R. (2007). Putin: Russia’s choice Routledge.

Stoner, K., & McFaul, M. (2015). Who lost russia (this time)? vladimir putin. The Washington Quarterly, 38(2), 167-187.

Tsygankov, A. (2015). Vladimir putin’s last stand: The sources of russia’s ukraine policy. Post-Soviet Affairs, (ahead-of-print), 1-25.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s