Peter de Grote en zijn hervormingen

Peter de Grote was van 1682 tot zijn dood in 1725 de tsaar van Rusland.Tijdens zijn regeerperiode heeft hij veel drastische veranderingen doorgevoerd in Rusland. Hij was de eerste tsaar die naar het buitenland reisde om Rusland te moderniseren. (1) In deze blog wil ik graag kijken naar de hervormingen, wat er allemaal is veranderd en wat dit eigenlijk betekende voor Rusland. Wanner zijn deze hervormingen begonnen en wat betekende Peter de Grote zelf voor het grote land Rusland?

Peter de Grote was een van de belangrijkste tsaren uit het geschiedenis van Rusland die zorgde voor modernisering van Rusland, ook zorgde hij ervoor dat Rusland zich meer ging richten op de westerse cultuur. Op zijn 17de begon hij zich voor te bereiden op zijn regeerperiode waarin alleen hij zou bepalen hoe Rusland bestuurd zou worden. Hij wilde Rusland hervormen volgens het Westerse model en om dat goed te kunnen doen reisde hij zelf naar West-Europa met een heel gezelschap. (2 p. 192) Hj vertrok vanuit Moskou en belandde in Zaandam, een Nederlandse stad. Voor Peter de Grote was Nederland belangrijk vanwege de taal, maar hij wilde daar ook op de hoogte gehouden worden over de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen. In deze periode was Nederland namelijk een van de toonaangevende landen in Europa op het gebied van wetenschap en handel. Hij kwam naar Zaandam om een groot scheepswerf te bekijken, maar bleef niet lang omdat hij bedreigd werd door verschillende nieuwsgierige mensen die de hele tijd rondom zijn huisje stonden om te bekijken waar de tsaar zich probeert te schuilen. Dit was ook niet zo vreemd, aangezien Peter de Grote een heel erg opvallende persoonlijkheid had. Zijn persoonlijkheid was niet het enige wat hem zo groot maakte, ook zijn lengte hielp hem daarbij. Hij was ongeveer twee meter lang en mensen konden niet om hem heen. Niet alleen zijn hervormingen maar ook zijn uiterlijk maakten hem een interessante persoon voor het Nederlandse volk. (3) Na zijn bezoek in Zaandam vertrok hij naar Amsterdam waar hij toch wel aan zijn trekken kwam. Hij mocht meewerken op het werf van de Verenigde Oost-Indische Compagnie wat voor hem erg leerzaam was, en het was iets waarvoor hij naar West- Europa was gekomen. Alles wat hij tijdens zijn reis in de westerse republieken en natuurlijk Nederland leerde wilde hij ook invoeren In Rusland. Nadat Peter de Grote terugkeerde van zijn reis had hij grote plannen om, door middel van hervormingen, van Rusland een groot macht te maken. (1) Om van Rusland een groot land te maken most hij een sterk en georganiseerd leger opbouwen, hiervoor voerde hij de dienstplicht in. Hij verbeterde militaire training en zorgde er ook voor dat soldaten zich gingen kleden volgens Westers voorbeeld. Daarnaast moesten ze ook hun baarden afscheren omdat men dat ook in het Westen deden. Als je je baard liet staan moest je voor het heel jaar “baardbelasting” betalen.Het leger was niet het enige wat hervormd moest worden, ook het bestuur van Rusland kwam aan de beurt. Het bestuur was verbeterd doordat er ambtenaren werden aangenomen. Zij zorgden voor verbeterde bestuursstructuren. Peter de Grote zorgde in Rusland voor veel veranderingen. Een voorbeeld hiervan was de afschaffing van uithuwelijking. Rond die tijd kreeg Peter de Grote ook de macht over de kerk.

Veel mensen kennen Peter de Grote door zijn grote hervormingen, maar een blijft toch voor veel mensen de grootste. Dat is de verplaatsing van de hoofdstad Moskou naar een nieuwe stad die in 1703 gebouwd werd, namelijk Sint-Petersburg. Deze stad werd genoemd naar de apostel Petrus en zorgde ervoor dat Rusland een geheel nieuw aanzicht kreeg. (2 p. 184)

In zijn laatste jaren probeerde Peter nog steeds wat hervormingen door te voeren zoals dat bestuurders voortaan benoemd moesten worden op basis van wat ze hebben gepresteerd in plaats van de afkomst. Door alle zijn hervormingen wilde Peter de Grote Rusland moderniseren en ook westerniseren, zodat Rusland meer en verder kijkt dan allen naar zich zelf. Rusland is tegenwoordig ook niet meer tegen het Westen en Europa. Rusland wilt erbij horen, alleen het land worstelt met het snelle groei die Europa doormaakt. Om erbij te kunnen horen moet je je aanpassen aan het westerse cultuur, en daarin loopt Rusland heel erg achter. 

Bibliography

1. Koops, Enne. http://www.historiek.net. [Online] Oktober 26, 2015. http://historiek.net/peter-de-grote-moderniseerder-en-molesteerder/54021/#.Vp6R_vnhCM8.

2. Merridale, Catherine. Het Kremlin. Amsterdam : Nieuw Amsterdam, 2013.

3. Lange, Milan van. http://www.isgeschiedenis.nl/. [Online] april 8, 2013. http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/russische-tsaar-peter-de-grote-in-zaandam/.


Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s