Herkansing: De Gevolgen van de Wederzijdse Sancties

Schermafbeelding 2016-01-29 om 23.01.54.png

 

Een aantal West-Europese landen zien Oekraïne als onafhankelijk land en misschien in de toekomst zelfs als potentieel EU-lidstaat (Tanning, 2015). Desalniettemin, rekent Rusland Oekraïne onder zijn invloedsfeer en vindt dat zij het recht heeft om te interveniëren in de voormalig Sovjet-Unie landen (Dirksen, 2015). Dit heeft een (burger)oorlog in Oekraïne tot gevolg gehad. Als reactie hebben verschillende West Europese landen sancties ingesteld om het beleid van Rusland ten opzichten van Oekraïne te veranderen (Dirksen, 2015). Op 17 maart 2014 stelden de EU sancties in zoals het bevriezen van tegoeden, de boycot van transacties en reisbeperkingen voor 21 personen (Dirksen, 2015). Deze sancties werden begin 2015 uitgebreid, met uiteindelijk de beperking of boycot van 95 personen en 23 instanties en de vraag aan de Europese Investeringsbank en Oost-Europa Bank om niet meer in Rusland te investeren (Dirksen 2015). Als reactie, heeft Rusland sancties met betrekking tot de import van rundvlees, varkensvlees, vis, fruit, groenten en zuivelproducten uit de EU, VS, Canada Australië en Noorwegen voor een jaar stop gezet (Dirksen, 2015). De gevolgen van de Europese sancties aan Rusland worden betwist maar deze blog post zal een aantal gevolgen voor de Russische economie en bevolking uiteenzetten.

De inflatie in Rusland heeft met 11.4% in het begin van 2015 het hoogste punt sinds de financiële crisis in 2008 bereikt (Holodny, 2015). Dit heeft geleid tot overwegingen vanuit de politiek om maximum prijzen in te stellen voor essentiële voedingsmiddelen, hoewel dit praktisch gezien lastig was (Holodny, 2015). De Russische consument werd het hardst geraakt door deze prijsstijgingen, en dit uitte zich op social media. De hastag ‘prices are biting’ werd een hit, waar verhalen van bananen die van de ene op de andere dag verdubbelde in prijs, veel besproken werden (Holodny, 2015). Ook lijkt hier niet binnenkort verandering in te komen, gezien Ruslands monopolistische staatsbedrijven ten opzichte van een gezonde markteconomie (Dirksen, 2015). Daarnaast heeft de enorme daling van de olieprijs voor een land dat daar enorm van afhankelijk is, ook niet bij gedragen (Weafer, 2015).

Toch zit er ook een positieve kant aan de wederzijdse import sancties en de zwakkere Roebel. Één daarvan is de opbloei van de Russische agrarische sector (Lee, 2015). Door de drastische verandering in de markt zijn consumenten nu genoodzaakt om lokale producten zoals kaas te consumeren, hoewel de kwaliteit hiervan eerder in twijfel werd getrokken (Lee, 2015). Daarnaast kunnen lokale productie met kortere bevoorradingsketens de positie van producenten versterken en is  het milieuvriendelijker. Een concept dat hier op in heeft gespeeld is ‘LavkaLavka.’ Dit is een restaurant en winkel in Moskou dat lokale en seizoensgebonden producten aanbied van lokale boeren.

Tenslotte is een laatste gevolg de openbaring van Wit-Rusland als producent van divers voedsel zoals zalm, oesters en mozzarella. Erg toevallig (Weafer, 2015).

Hoewel Rusland zeker negatieve gevolgen heeft ervaren van de wederzijde international importsancties zoals inflatie en enorme prijsstijgingen, is er ook een positievere kant: de opbloeing van de nationale agrarische sector en unieke concepten zoals ‘LavkaLavka.’ Zonder de import sancties, hadden zulke concepten zich niet kunnen ontwikkelen.

 

Dirksen, E. (2015) Financieel-economische strijd tegen Poetin, Katern: Analyse.

Holodny, E. (2015, February 3). Outraged Russians are Instagramming their food-inflation nightmare. Retrieved October 18, 2015.

Lee, M. (2015, September 7). Russia’s war on western food is leading to a national cheese revival. Retrieved October 18, 2015.

Liefert, W. M., & Liefert, O. (2015). Russia’s Economic Crisis and its Agricultural and Food Economy. Choices, 30(1).

Tanning, L., & Tanning, T. (2015). Analysis the impact of international sanctions on Russian economy. IJAR, 1(9), 287-295.

Weafer, C. (2015, July 7). How Much Have Sanctions Really Hurt Russia? Retrieved October 18, 2015.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s