In hoeverre is IS een bedreiging voor Rusland?

De afgelopen maanden heeft het nieuws vol gestaan met nieuws over IS. IS is een Islamitische terreurgroep die als doel heeft een Islamitisch kalifaat te stichten. In de Westerse media wordt er veel over gesproken, vooral over de dreiging die uitgaat van IS voor Europa en Amerika. IS is een bedreiging voor de bevriende landen in het Midden-Oosten en het is een bedreiging voor de stabiliteit in een regio die economisch heel erg belangrijk is voor het Westen. Daarnaast is het gevaarlijk, omdat ze moslims uit het Westen oproepen mee te doen aan hun jihad en zo de Westerse samenlevingen direct bedreigen. Over de bedreiging van IS voor Rusland wordt echter nauwelijks gesproken.

In deze blog wil ik graag aandacht besteden aan deze bedreiging voor Rusland. In deze blog zal ik echter niet alleen ideeën uit academische bronnen citeren, maar ook uit niet-academische bronnen. De reden dat ik hiervoor heb gekozen, is omdat er in deze bronnen werd gesproken over zaken die in zijn geheel niet terug kwamen in betrouwbaardere bronnen, zoals gaspijpleidingen door het Midden-Oosten naar Europa, maar mij toch wel relevant leken.

Rusland grenst in het zuiden bijna direct aan het Midden-Oosten en voor hun is deze bedreiging dus veel directer. Tussen het Midden-Oosten en Rusland zitten alleen enkele ex-Sovjet staten die nog steeds onder invloed van Rusland staan. Azerbeidzjan grenst aan Rusland en aan Iran en Turkije  en de ex-Sovjetstaten aan de Kaspische Zee, zoals Turkmenistan en Oezbekistan, grenzen ook aan landen als Afghanistan en Pakistan.         Naast deze geografische ligging van de landen in kwestie is het ook zo dat een aantal ex-Sovjet staten een bevolking heeft die overwegend Islamitisch is. Voorbeelden hiervan zijn o.a. Tsjetsjenië en Azerbeidzjan. Deze zijn wellicht makkelijker te beïnvloeden door IS dan de, in cultuur, christelijk landen van het Westen, waar moslims een veel kleiner deel uitmaken van de totale bevolking. Ook in Rusland zelf wonen veel moslims, waarvan een groot deel in o.a. de zuidelijke Kaukasus en in en rond de stad Kazan wonen, een stad in het midden van Rusland [1][2][3].

Een andere dreiging die IS voor Poetin belichaamt is het kapot kunnen maken van relaties met bevriende landen in het Midden-Oosten. Syrië is onder Assad altijd een bondgenoot geweest van Rusland. Bondgenoten hebben in deze regio is niet alleen maar economisch prettig vanwege de olierijke grond, maar ook vanwege politiek overwicht. Wanneer IS de overhand zou krijgen in Syrië zou Rusland ook een deel van zijn politieke invloed kwijt raken. Dat is zeer ongunstig voor Poetin, gezien hij voor zijn plannen altijd medestanders zoekt om zo gewicht in de weegschaal te kunnen leggen. Naast politieke overmacht is het volgens bepaalde bronnen ook van belang om invloed te houden in deze regio, omdat Europa en de VS een pijpleiding voor gas vanuit Qatar via Syrië naar Europa willen laten leiden[4]. Op deze manier zou Europa minder afhankelijk zijn van het Russische gas en worden ze ook een sterkere politiek tegenstander van Rusland. Poetin probeert omringende landen juist afhankelijk te houden van zijn gas en dus is het behouden van het regime van Assad belangrijk. Assad zou deze pijpleiding waarschijnlijk niet toestaan, zolang hij vrienden is met Poetin’s Rusland.

In een recent internetfilmpje [5] is te zien dat IS Poetin persoonlijk wil aanvallen en dat ze ook de zuidelijke Kaukasus bij hun kalifaat willen betrekken. Aangezien deze regio bij de Russische Federatie hoort, zouden ze hiermee Rusland direct confronteren. Ondanks de nogal amateuristische manier waarop het filmpje is gemaakt, is menig wereldleider ervan overtuigd dat wij ze niet moeten onderschatten.

Daarnaast berichten sommige Westerse media dat Poetin een grondoffensief tegen IS wil beginnen. Een leger bestaande uit 150.000 voetsoldaten [6]. Deze beslissing weegt veel zwaarder dan het uitvoeren van bombardementen vanuit een gevechtsvliegtuig. Dit zou veel zeggen over hoe serieus Poetin deze bedreiging vind voor zijn land. Veel Europese landen en zelfs de VS zijn huiverig om een grondmacht op IS af te sturen, omdat men ondertussen weet van de gruweldaden van IS. In een ander artikel wordt echter aangegeven dat de bombardementen van de Russen meer op de oppositiegroepen gericht zijn dan op IS. Dit om het regime van Assad staande te kunnen houden [7].

Voor Poetin lijkt IS niet alleen de belichaming van een gevaarlijke ideologie of religie die veel schade kan aanrichten in zijn eigen land of andere samenlevingen, maar lijkt ook zeker een bedreiging voor de politieke macht van Rusland.

Bronnen

[1] M. Kemper (27 oktober 2015), Islam en/ in Rusland, Collegereeks ‘Rusland’ van de UvA te Amsterdam

[2] K. Bustanov en M. Kemper, Valiulla Iakupov’s Tatar Islamic Traditionalism, (artikel op Blackboard onder vak ‘Rusland’)

[3] A. Knysh, Islam and Arabic as the rhetoric of insurgency: The case of the Caucasus emirate(2012), (artikel op Blackboard onder vak ‘Rusland’)

[4] Russia Today, Poetin heeft een oplossing voor ISIS, Niburu, 12 augustus (2015), http://niburu.co/index.php?option=com_content&view=article&id=9635:poetin-heeft-een-oplossing-voor-isis&catid=37:wereld&Itemid=50, (website geraadpleegd op 15-11-2015)

[5] Telegraaf TV, ISIS bedreigt Poetin, Telegraaf, 25 oktober (2015), http://www.telegraaf.nl/tv/nieuws/buitenland/23039156/__ISIS_bedreigt_Poetin__.html, (website geraadpleegd op 15-11-2015)

[6] Qronos 16, Vladimir Poetin staat op het punt met 150.000 soldaten de ISIS permanent te vernietigen, Viraalvandaag, 11 oktober (2015), http://viraalvandaag.com/2015/11/10/vladimir-poetin-staat-op-het-punt-met-150-000-soldaten-de-isis-permanent-te-vernietigen/, (website geraadpleegd op 15-11-2015)

[7] R. Andersen, Bezoek Assad aan Poetin teken van groeiend vertrouwen Syrisch regime, Volkskrant, 21 oktober (2015), http://www.volkskrant.nl/buitenland/bezoek-assad-aan-poetin-teken-van-groeiend-vertrouwen-syrisch-regime~a4167783/, (website geraadpleegd op 15-11-2015)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s