Leeuw van Lechistan

Nadat Michael I was gestorven in 1673, kreeg Polen een opmerkelijke vorst. De opvolger Jan III Sobieski was tot zijn dood de vorst van het Pools-Litouwse Gemenebest, grootvorst van Litouwen en koning van Polen. De Polen en de Ottomanen hebben samen een lange geschiedenis, vooral in Oekraïne. Sobieski was voornamelijk bekend van de overwinning op de Turken in het Beleg van Wenen. Door de overwinning werd hij door de Turken de “Leeuw van Lechistan” genoemd. Lech is een alternatieve benaming voor Polen[1].

In de 16e eeuw waren de Habsburgers en het Ottomaanse Rijk veelvuldig met elkaar in conflict. In de loop van de tijd had het Ottomaanse Rijk heel Zuidoost-Europa veroverd. De Turken wilden meer grond en gingen voor het aartshertogdom Oostenrijk. Het eerste beleg, die mislukte, vond plaats in 1529. 154 jaar later, lukte het de Turken onder leiding van de grootvizier Kara Mustafa om Wenen te belegen. In 1683 probeerde het Ottomaanse Rijk om de hoofdstad van het aartshertogdom Oostenrijk weer in te nemen. Binnen korte tijd was Wenen omsingeld. De Ottomanen namen de tijd om de burgers van Wenen uit te hongeren. De situatie werd steeds kritischer voor de inwoners en verdedigers van de stad. De mobilisatie duurde lang en de oorlogsverklaring werd niet meteen gevolgd door actie. Leopold had hierdoor de tijd om diverse Duitse vorsten op te dragen om troepen te sturen. Tevens sloot Leopold een verbond met het Pools-Litouwse Gemenebest, dit was de Heilige Liga. Een verbond tegen de islam[2].

Na een tijd van honger, arriveerde het Poolse leger. Aangevoerd door de koning Jan Sobieski brak de Poolse cavalerie door de Turkse linies heen om Wenen te bevrijden. De strijd duurde tussen de veertien en vijftien uur. De slachting en het verlies voor de Turken was groot. Naast de doden lieten zij hun kanonnen, tenten en rijkdom achter die ze in de jaren hadden verzameld[3]. Uiteindelijk werden de Ottomanen verdreven door de Heilige Liga[4]. Jan Sobieski zag zichzelf hierdoor als een leider van de christelijke kruisvaarders[5]. De grootvizier Kara Mustafa werd uit zijn ambt gezet en ter dood veroordeeld [6].

[1] Reading, M., 2009, The Complete Prophecies of Nostradamus, Sterling Publishing Company Inc., p. 382
[2]  Bruggeman, R., 2012. Geraadpleegd op 20-09-2016, via: http://www.isgeschiedenis.nl/militaire-confrontaties/beleg-van-wenen-laatste-ottomaanse-invasie-van-europa/
[3] Halsall, P, 1998. Geraadpleegd op 20-09-2016, via: http://sourcebooks.fordham.edu/mod/1683sobieski.asp
[4] Bruggeman, R., 2012. Geraadpleegd op 20-09-2016, via: http://www.isgeschiedenis.nl/militaire-confrontaties/beleg-van-wenen-laatste-ottomaanse-invasie-van-europa/
[5] Idem 2009, p. 382
[6] s.a.,z.j. Geraadpleegd via: http://home.solcon.nl/fn002591/nl/Beleg_van_Wenen_1683.htm

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s