Koning Mieszko I en zijn christelijke kasteel op Ostrow Lednicki

Het is 1834 als Edward Raczynski voor het eerst onderzoek gaat doen naar het Poolse eiland Ostrow Lednicki. Het stuk land, gelegen in Jezioro Lednica tussen Poznan en Gniezno, kent een rijke geschiedenis. De verhalen over het eiland beginnen in de tijd van Mieszko I en stukje voor stukje vindt men steeds meer oude ruïnes die ons meer kunnen vertellen over de geschiedenis van Polen.

Koning Mieszko I bekeerd zich in 966 n. Chr. tot het katholieke geloof, nadat veel Slavische volken zich gedwongen bekeerd hebben onder druk van het Heilige Roomse Rijk. De gevolgen van zijn bekering pakken voor Mieszko goed uit. De hoofdzetel van de Poolse kerk vestigt zich in Poznan en Mieszko kan zijn christelijke geloof als excuus gebruiken om veroveringstochten te ondernemen. Een goede christen bekeerd immers ook zijn buurvolkeren door ze, in dit geval, bij zijn rijk te voegen.

Naast uitbreiding van het Poolse grondgebied worden er veel nieuwe kerken gebouwd. Zo ook op het eiland Ostrow Lednicki. Op het zuidelijke deel van het eiland begon de bouw van een groot kasteel ruim 20 jaar na de bekering van Mieszko. Het kasteel diende niet alleen om de omgeving in de gaten te houden, er werd ook een grote kerk, een kapel en een kasteel kerk aangebouwd.

Het kasteel wordt door Poolse archeologen gezien als ‘het begin van de geschiedenis’. De archeologische opgravingen die voor de ontdekking van het kasteel van Miezsko in de regio zijn gedaan, waren de vondsten van resten van Duitse kastelen. Het kasteel van Mieskzo zorgt bij de medewerkers in het museum over Ostrow Lednicki dan ook voor gevoelens van trots. De grondlegger van de Poolse staat overtreft hier in hun ogen de vijand, het Heilige Roomse Rijk.

Het kasteel van Ostrow Lednicki heeft zijn oorspronkelijke functie na de dood van Miezsko snel verloren. In 1038 werden de bruggen naar het eiland vernielt en niet meer opgebouwd. Het eiland is om deze reden, ook vandaag nog, alleen te bereiken door middel van boten. Tijdens de invasie van de Teutoonse Ridders op het eiland in 1331 werd het kasteel ernstig beschadigt en vanaf deze periode dient het eiland als een begraafplaats.

Uiteindelijk wordt in 1950 het belangrijkste archeologische onderzoek op Ostrow Lednicki uitgevoerd. De resten van de bruggen, het kasteel en andere monumenten die op het eiland aanwezig zijn worden blootgelegd en historici stichten er een museum. Hier zijn de ruïnes vandaag de dag te bezoeken.

blog-1-afbeelding

1: verdedigingswerken 2: het centrale kasteel 3: het paleis 4: de kasteelkerk 5: het economische ‘stadsdeel’ 6+7: oorspronkelijke plaats van bruggen

 

Nicholas Nicastro, ‘The pride of Poland’, Archeaology 2 (2000) 96. http://www.jstor.org.proxy.uba.uva.nl:2048/stable/pdf/41826995.pdf

http://www.zamkipolskie.com/ostrow/ostrow.html (15 september 2016)

https://pl.wikipedia.org/wiki/Ostr%C3%B3w_Lednicki (15 september 2016)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s