Borodino, winst door verlies

De slag bij Borodino was misschien wel de grootste van haar tijd, ongeveer een kwart miljoen soldaten vochten in deze Napoleontische oorlog. Hoewel deze slag (nipt) gewonnen werd  door het leger van Napoleon, zagen de Russen dit niet als een reden om vredesonderhandelingen te starten. Alle cijfers spraken in het voordeel van Napoleon, maar toch wist hij geen capitulatie af te dwingen. Hoe kan het dat Rusland toch Napoleon wist af te stoppen? Ervaringsdeskundige Napoleon noemde de slag bij Borodino de verschrikkelijkste van alle vijftig slagen die hij gevochten heeft[1]. Een dergelijke uitspraak doet vermoeden dat er nogal onconventionele methoden zijn toegepast in de aanloop van, tijdens en na afloop van deze slag.  

Voordat het Franse leger Borodino bereikt, heeft het al een groot aantal manschappen verloren. Napoleon vertrok met 650.000 [1] soldaten richting Rusland, de grens oversteken leverde geen problemen op. Het Russische leger trok zich terug en paste de tactiek van de verschroeide aarde toe. Alles waar de Fransen ook maar iets aan zouden kunnen hebben werd verbrand. Gewassen werden met de grond gelijk gemaakt, waardoor het nagenoeg onmogelijk werd om van het land te leven. Steeds verder trokken de Russen zich terug, waarop Napoleon zijn leger steeds verder het uitgestrekte land in moest sturen. De honger en constante bedreigingen begonnen zijn tol te eisen, er waren nog zo’n 175.00 [6] soldaten over toen de stad Smolensk bereikt werd. In deze stad vond tevens de eerste grote confrontatie tussen de twee legers plaats. Smolensk innemen om er een post voor het Franse leger van te maken was het aanvankelijke plan. Door hevige vuurgevechten werd Smolensk grotendeels vernietigd, mede door toedoen van zijn eigen manschappen, werd Napoleon weer gedwongen het inmiddels alwéér teruggetrokken Russische leger te achtervolgen.

Zo’n 115Km ten westen van Moskou komen  130.000 Franse soldaten aan in een heuvelachtig dorp, Borodino. Circa 120.000 Russen hadden hier defensieve linies gevormd. 100.000 soldaten sneuvelden, ongeveer evenveel van beide partijen, maar nipt in het voordeel van Napoleon[2]. Het Russische leger verloor hiermee de laatste grote hindernis voor Napoleon om naar Moskou te trekken. De overwinning op Rusland kon bijna geproefd worden en vredesonderhandelingen leken binnen handbereik. Rusland dacht hier toch echt anders over.

Toen het leger van Napoleon in Moskou aankwam, stond de stad al in brand[5]. Zo goed als alle voorraden voedsel waren uit de pakhuizen verdwenen en goed onderdak war er niet meer te vinden. Gigantisch ver van huis en uitgeput werd er tevergeefs gewacht op capitulatie. Het verlaten en verschroeide Moskou betekende dat de tocht huiswaarts kon beginnen. Dezelfde weg, waarlangs geen gewassen meer zijn te vinden en ook onderdak exclusief is, moest terug gevolgd worden. Niet alleen honger, ziekte en sporadische aanvallen vormden het gevaar, het werd inmiddels ook winter. Slechts 18.000 tot 22.000 soldaten overleefden de terugweg[3].

Hoewel Rusland geen enkele slag heeft gewonnen en erg veel van haar eigen bezittingen heeft moeten vernietigen, is dit deel van de zesde coalitieoorlog op Russische grond toch het begin van het einde van Napoleon geworden. Ook vandaag de dag wordt de slag bij Borodino en alle opofferingen daaromheen als een Russische overwinning gezien.

 

 

Literatuur

[1] Boere, M. (2014). De slag bij Borodino.

http://www.isgeschiedenis.nl/toen/de_slag_bij_borodino/

[2] Historiek. (2012). Slag bij Borodino van 1812 herdacht.

http://historiek.net/slag-bij-borodino-van-1812-herdacht/18100/

[3] Vandaag in de geschiedenis. (g.d.). De slag bij Borodino (1812)

http://vandaagindegeschiedenis.nl/7-september/

[4] Deen, M. (2012). Slag bij Borodino herdacht.

http://www.npogeschiedenis.nl/nieuws/2012/september/Twee-eeuwen-na-de-Slag-bij-Borodino.html

[5] Heling, J. (2011). Slag bij Borodino.

http://ifthenisnow.eu/nl/gebeurtenissen/slag-bij-borodino

[6] Reply History. (2016). Napoleon’s invasion of Russia visualized.

https://www.youtube.com/watch?v=2KQ9ZKkeqaY

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s