De architectuur van het Kremlin

Het Kremlin, het machtscentrum van Rusland. Haar kathedralen, paleizen en torens vormen het stralende middelpunt van de binnenstad van Moskou.Dat het Kremlin een architectonisch hoogstandje is, is meer dan duidelijk, maar wanneer is het huidige Kremlin, d.w.z. zoals wij het nu kennen, gebouwd? En welke buitenlandse invloeden zijn hieraan te pas gekomen?

In het midden van de 12e eeuw, in het jaar 1156, werd de locatie bij de samenloop van de Moskva en de Neglinnaja gekozen door de vorst Jurij Dolgoroekij om een kleine versterkte houten nederzetting op te bouwen.¹ Pas 300 jaar later, aan het einde van de 15e eeuw, gaf tsaar Ivan III de opdracht aan de Italiaanse bouwmeesters Ruffo en Solari² om stenen muren te bouwen. Zij hebben ook het Maria-hemelvaart kathedraal en het facettenpaleis ontworpen, evenals de vele torens van het Kremlin. Onder invloed van tsaar Ivan III is de Italiaanse renaissancistische bouwstijl dus naar het Kremlin gekomen. De Tsarentoren werd pas later gebouwd, in 1680. Deze toren werd gebruikt door de tsarenfamilie om feesten en ceremonieën op het rode plein gade te slaan.³

In 1635 werd het Terempaleis gebouwd, in opdracht van tsaar Michail Romanov. Het werd gebouwd onder leiding van de Russische Bazjen Ogoertsov.⁴ Het gebouw ziet er sprookjesachtig uit met haar 11 kleine torens met gouden koepels. De opdracht tot de bouw van het facettenpaleis werd in 1485 gegeven, ook door tsaar Ivan III. Ook dit paleis is het werk van de twee Italiaanse architecten Ruffo en Solari. Dit paleis wordt zo genoemd vanwege de facetvormige kalkstenen platen die de voorgeven van het paleis versieren.³ Ook hier is de renaissancistische stijl dus duidelijk terug te zien.

Het Grote Kremlinpaleis (zoals wij het nu kennen) werd pas gebouwd in 1837, in opdracht van tsaar Nicolaas I. Dit paleis is ontworpen door een team onder leiding van de Russische architect Konstantin Thon.⁴ Dit gebouw wordt gekenmerkt door zijn classicistische en oudrussische vormen. Het paleis heeft meer dan zevenhonderd vertrekken en zalen, verdeeld over drie vleugels. Het gebouw heeft slechts twee etages, maar doordat de tweede etage twee boven elkaar  liggende rijen ramen heeft, lijkt het alsof er nog een derde etage is.

De bouw van het Arsenaal begon in 1701, in opdracht van Peter de Grote, maar door verschillende tegenslagen was het gebouw pas in 1736 voltooid.⁴ Een deel van het gebouw werd in 1812 opgeblazen door het leger van Napoleon. De Russische architecten Aleksandr Bakarev, Ivan Tamanskij, Ivan Mironovskij en Evgraf Tjoerin ontwierpen samen een nieuw arsenaal. Dit arsenaal is gebouwd in een neoklassieke stijl. In 1828 was dit gebouw af.

Aan het einde van de 18e eeuw werd het Senaat gebouwd, in opdracht van Catharina II. Zij was een liefhebber van de neoklassieke bouwkunst, gebaseerd op de oude Griekse en Romeinse bouwkunst. Het gebouw is een ontwerp van Matvej Kazakov.⁴

In 1959 werd in opdracht van Nikita Chroesjtsjov het congrespaleis gebouwd. Dit gebouw lijkt in bouwstijl niets op de andere gebouwen in het Kremlin. Het is het enige moderne gebouw, gemaakt van aluminium, beton en marmer.

Er zijn veel Russische architecten geweest die mee hebben geholpen aan het ontwerpen van de gebouwen van het Kremlin. Toch is de Italiaanse invloed duidelijk aanwezig. Door de grote bijdrage van Ruffo en Solari is de renaissancistische bouwstijl in veel gebouwen terug te zien. Het Kremlin, dat zo iconisch is voor Rusland, is dus grotendeels ontworpen door Italiaanse architecten.

¹ Nordbye, M. (2015) Moskow, St. Petersburg & the Golden Ring. Hong Kong: Odyssey Books & Maps

² Kappler, M. (2013) Moskou, St. Petersburg. Utrecht, Nederland: Het Spectrum

³ Veser, T. (2007) 100 mooiste schatten van Rusland: een reis door de Russische cultuurgeschiedenis. Lisse, Nederland: Rebo Productions

⁴ Rice, C. (2016) Moskou (10e druk). Houten, Nederland: Uitgeverij Unieboek

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s