Maak kennis met de Gopniki

 

Net als de chavs uit het Verenigd Koninkrijk en de Amerikaanse rednecks kent ook Rusland zijn eigen ‘white trash’: de gopniki.  Op foto’s en video’s van de gopniki komen wodka en in een gehurkte houding zitten vaak voor. Deze beelden zijn razend populair in het westen en zorgen dan ook voor een slechte beeldvorming van Rusland.  Een gopnik kan algemeen gekenmerkt worden door agressie, alcoholgebruik en het dragen van trainingspakken. Deze blog is gaat over de origine van de gopniki, wat deze groep kenmerkt, wat hun politieke visie is en de meningen van Russen buiten de gopniki subcultuur.

Volgens (Jegorov, 2016)[1] weet niemand precies wanneer de eerste gopnik verscheen, en ook waar het woord gopnik vandaan komt is een mysterie. Wel zijn er speculaties over het ontstaan van het woord gopnik. Een daarvan beweert dat de term ‘gopnik’ komt uit de afkorting GOP wat staat voor Gosoedarstvjennije Obshchestva Prijoeta. Dit waren opvangtehuizen ten tijde van het Russische tsarenrijk opgezet voor kinderen en volwassenen die te maken hadden met criminaliteit en vandalisme. Als tweede speculatie noemt Jegorov ‘Gop-Stop’ een jargon uit de criminaliteit wat staat voor straatroof, een activiteit waarmee de gopniki zich veel mee bezighouden.

Volgens de Russische Wikipedia pagina[2] is de gopnik van tegenwoordig te herkennen aan een trainingspak, puntschoenen en platte pet. Gopniki zijn te vinden in de landelijke/provinciale gebieden in Rusland en de voormalige-sovjetlanden. Gopnik is een naam die ze zelf niet aannemen maar gegeven wordt, gopniki noemen zichzelf de ‘echte’ of ‘normale jongens’. De gopniki behoren tot de laagste klasse in Rusland en worden volgens Jegorov niet meer tot de groep kleinzielige criminelen gerekend maar eerder als mensen die zich beter willen voelen door anderen te intimideren en lastig te vallen. Als voorbeeld schrijft Jegorov over de ervaring van een student uit West-Moskou die op een avond omsingeld werd door vijf jonge mannen die naar alcohol roken en waarvan een, een mes bij zich droeg. de mannen die overduidelijk gopniki waren lieten de student gaan zonder iets gestolen te hebben.

Een Duitse blogger wonende in Moskou (Siegert, 2014)[3] schrijft voor een Duitse website genaamd Russlandanalysen.de over de politieke jeugdbewegingen in het hedendaagse Rusland[4]. Hierin probeert hij te achterhalen wat een gopnik is en waar hij voor staat. Ten eerste laat Siegert zijn onderzoek zien dat gopniki zich openlijk verzetten tegen alles wat buitenlands is. Ten tweede blijkt uit het onderzoek van Siegert dat gopniki agressie tonen naar mensen die zij als intellectuelen beschouwen. Ten derde zijn gopniki agressief naar andere subculturen die zij als minder beschouwen vooral naar mensen van de LGBT community, de homofobie die heerst in Rusland is een groot onderdeel in de gopnik subcultuur. En als laatste kan de gopniki als een patriarchaat beschreven worden, vrouwen kunnen namelijk geen volledig lid worden en zijn er meer als accessoire.

In Rusland is er veel kritiek op de gopniki volgens (Ames, 2010) van het Engelse tabloidbedrijf theexiled[5]. Zo worden de gopniki bespot en voor de gek gezet op het internet en alhoewel grotendeels van de gopniki voor Poetin stemmen willen de andere Poetin aanhangers niks met gopniki te maken hebben volgens Ames. In de Russische muziek wereld is het lied genaamd Gopniki geschreven door de band Zoopark in 1987[6]. De tekst in dit lied komt erop neer dat de gopniki zich ongepast gedragen en het leven van anderen maar zuur maken.

In conclusie zijn de gopniki de mensen die het in de tijd van de Russische federatie misschien wel slechter hebben dan in de Sovjet-Unie vanwege hun lage intellect in vergelijking met de rest van de Russische populatie.  En om toch gehoord te willen worden en zich superieur te voelen verenigen ze zichzelf en houden ze zich bezig met het intimideren van anderen met geweld en bedreigingen.

 

v1fvfrk

 

[1] Jegorov, Oleg , ‘Criminals or just misunderstood? Who are Russia’s gopnik’s?’ (2016). http://rbth.com/politics_and_society/2016/03/29/criminals-or-just-misunderstood-who-are-russias-gopniks_580121

[2] гопники https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%BE%D0%BF%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B8

[3] Siegert, Jens , ‘Gopniki.’ (2014)  http://www.rightsinrussia.info/archive/comment/siegert/gopniki

[4] Siegert, Jens, ‘Russland Analysen.’ (2005)                                                                                          http://www.laender-analysen.de/russland/pdf/Russlandanalysen083.pdf

[5] Ames, Mark, ‘Russia’s original gangstas: meet de gopniki.’ (2010) http://exiledonline.com/russias-original-gangstas-meet-the-gopniki/

[6] Майк Науменко и гр.Зоопарк. Гопники. (1987) https://www.youtube.com/watch?v=8nLb4nDtPvE

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s