Mikolaj Kopernik

Mikolaj Kopernik is geboren op 19 februari 1473 in Torún. Zoon van Mikolaj, de handelaar uit Krakow en moeder Barbara Watzenrode uit Torun.  De eerste school van kleine Mikolaj was dichtbij zijn ouderlijk huis. Het was een kerkschool waar hij de Latijnse taal, rekenen en zang heeft geleerd. Kopernik had nog een oudere broer Andrzej en twee zussen Barbara en Katarzyna. Kort voor de dood van zijn vader, in het jaar 1483, was de familie Kopernik verhuisd naar het herenhuis op de marktplein[1].

Mikolaj was tien jaar oud toen zijn vader stierf en was dus minderjarig. Hij had een voogd nodig. Dat werd zijn oom Lukasz Watzerode. Toen hij achttien jaar was ging Kopernik op advies van zijn oom verhuizen naar Krakow, waar Mikolaj ging studeren.  Hij heeft een studie gevolgd van academische wetenschap op het gebied van de meetkunde, trigonometrie, wiskunde en astronomie. Mikolaj vervolgde zijn studie verder in Italië. In Bologna studeerde hij aan de faculteit van kerkelijk recht (1496-1500) en in Padua geneeskunde (1501-1503). Mikolaj Kopernik werd tijdens zijn verblijf in Italië bevriend met zeer gewaardeerde Italiaanse astronoom Domenico Maria di Navara. Door deze man versterkte de interesse van Kopernik in de mysteries van het universum. Na zijn ervaringen in Italië keerde Kopernik terug naar Polen om zijn studie af te ronden in de provincie Warmii. In Warmia ontwikkelde hij een monetair verdrag over hoe munten gemaakt moesten worden. Hij was tevens de eerste econoom van Warmia[2].

Het grootste deel van zijn leven heeft Kopernik, in Frombok, besteedt aan de waarneming van de sterren. In Frombok behandelde Kopernik astronomie en werkte aan zijn werk over het universum. De observatie van de planeten deed hij met drie zelfbedachte instrumenten: een kwadrant voor het berekenen van de breedtegraad van de plaats van waarneming, een astrolabium voor het bepalen van coördinaten van de planeet en een parallax voor het observeren van de maan[3]. Zijn eigen nieuwe methode kreeg de naam “Kalendarzyk”[4].

Zijn grootste werk “De Revolutionibus Orbium Coelestium” markeert een breekpunt in de wetenschap. Zijn werk bevat jaren aan sterrenkundige metingen en gegevens. Dankzij een Duitse wetenschapper Georg Joachim von Lauchen werd in 1539 veel werk van Kopernik afgedrukt[5].

In mei 1543 na een ziekte sluit Kopernik zijn ogen voor altijd[6]. Mikolaj Kopernik zijn prestaties zijn een waarde voor de Poolse economie, het wetenschappelijk denken en belangrijk mens uit geschiedenis[7].

[1] Hartman, R., 2010, Copernicus (1473-1543)
Geraadpleegd op 28-09-2016, via: http://www.historischnieuwsblad.nl/nl/artikel/26996/copernicus-1473-1543.html
[2] Muzeum Mikolaja Kopernika, z.j.
Geraadpleegd op 28-09-2016, via:  frombork.art.pl/pl/kalendarium-kopernika/
[3] Muzeum Mikolaja Kopernika, z.j.
Geraadpleegd op 28-09-2016, via: frombork.art.pl/pl/istrumenty-astronomiczne-mikolaja-kopernika/
[4] Kowalczyk, T., Marcinkowski J. et al., 1996, Encyklopedia Powszechna PWN  nauki scisle/Koperni, PWN, p. 628
[5] Bajtlik, S., Borawska, T. et al., 2010,  Kopernikański Portal Naukowy.
Geraadpleegd op 28-09-2016, via: www.copernicus.torun.pl
[6] Muzeum Mikolaja Kopernika, z.j.
Geraadpleegd op 28-09-2016, via:  frombork.art.pl/pl/kalendarium-kopernika/
[7] s.a., z.j. Geraadpleegd op 28-09-2016, via: http://www.polska.travel/pl/muzea-zabytki

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s