De Poolse opstand van 1830 uit een Nederlands perspectief

over het werk van Adriaan van der Hoop jr.

In deze blog zal de opstand van 1830 in Polen worden behandeld door een Nederlandse bril. Het feit dat deze opstand interessant genoeg was om voor een Nederlandse dichter & literatuurhistoricus, is te verklaren door het feit dat in Vlaanderen ook een opstand aan de gang was. In beide gevallen was onafhankelijkheid de reden voor de opstand. Er was ook nog een directe link tussen beide opstanden, Het Russische koningshuis was via het huwelijk van Anna Paulowna en koning Willem II verbonden met het Nederlandse koningshuis. Daarom zouden er hulptroepen komen om de opstand in Vlaanderen neer te slaan, echter moesten deze troepen vanuit Polen komen maar door de opstand in Polen. Konden deze troepen niet komen en moesten ze het in Nederland zonder de ‘Russische’ hulptroepen stellen. Voor van der Hoop is dit de reden om in de pen te klimmen en een dichtbundel maken en deze te richten aan Tsaar Nicolaas I.

In het voorwoord komen we veel te weten over de discussies die er tussen Nederlandse intellectuelen speelden, uit zijn voorwoord kunnen we afleiden dat hij een van de weinigen was die hoopten dat de Russen zouden overwinnen. Hij beschrijft zijn tegenstanders als ‘onvoorwaardelijke voorstanders van volkssoevereiniteit en onbepaalde vrijheid in de wortelstrijd tussen Rus en Pool.’ De auteur zegt dat hij hoopt dat de Russen de strijd zullen winnen omdat hij bij de Polen ‘misleiding en verblinding’ zag. maar belangrijker zijn de gevolgen die een overwinning van de Polen zou hebben op de rest van Europa (en Nederland in het bijzonder).

Verderop in het voorwoord geeft van der Hoop aan dat er ook mensen waren die de Belgische opstand afkeurden, maar de Poolse opstand juist toejuichten. Deze mensen krijgen indirect het verwijt dat ze inconsequent zijn in hun opvattingen. De beschrijving van de opstand bevat erg veel beeldspraak en stilistische details, dit zorgt voor een Episch effect. De aanzet van de opstand en de bestorming van het Paleis in Warschau wordt gedramatiseerd en vergeleken met de Bartholomeusnacht in Frankrijk. Uiteindelijk valt het Poolse verzet en vloeit er veel bloed, dit bloed kleurt de aarde vaak rood en stroom in stromen weg. Uiteindelijk loopt het volgens de schrijver goed af, want de rechtmatige partij overwint.

Zoals uit het voorwoord blijkt is hij van mening dat de Tsaar door erfopvolging en grondwettelijk de rechtmatige bestuurder is. Dit blijkt ook uit het hele werk, waar er erg positief wordt gesproken over de Russen. Hoewel het verzet van de Polen wordt gebroken en er geen onafhankelijk wordt bereikt, loopt het voor de Belgen een stuk beter af, uiteindelijk weten zij wel onafhankelijkheid te bereiken. Het werk van van der Hoop is vrij uniek en bovendien een mogelijkheid om verder onderzoek te doen naar het beeld van Nederlanders over Polen.

 

Voor deze blog is gebruik gemaakt van de publicatie van Adriaan van der Hoop jr. ‘Warschau. Dichterlijke krijgstafereelen.’ Gepubliceerd te Amsterdam in het jaar 1832

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s