De slag bij Varna

Iedere heldhaftige krijger gaat een keer dood. Sommige terwijl ze strijden voor hun land, anderen in de vergetelheid. De eerste situatie is van toepassing op Wladislaus III, ook wel Wladislaus van Varna genoemd. De koning van Polen en Hongarije stierf op het strijdtoneel terwijl hij vocht tegen de Osmanen. In Varna staat tegenwoordig een mausoleum ten nagedachtenis aan de koning en veel toeristen bezoeken de stad. Niet alleen om Wladislaus te eren, maar ook omdat de slag bij Varna belangrijk is geweest in de Europse geschiedenis. Maar waarom was de kruistocht naar Varna zo belangrijk?

In 1439 krijgt Wladislaus III de kroon van Hongarije aangeboden. De bisschop van Krakow, Olesnicki, heeft een grote rol in het verkrijgen van deze kroon en verlangt van de koning dat wanneer het kan, hij een kruistocht tegen de Osmanen zal houden. De paus heeft dit idee al langer in gedachten, omdat de verspreiding van de Islam in Europa tot een einde moet komen om het Byzantijnse rijk te redden. Venetië staat als stadstaat achter Wladislaus en de paus en er vindt een briefwisseling tussen deze drie staten plaats. In 1443 schrijft paus Eugenius IV een brief waarin de plannen voor een kruistocht worden bevestigd en al snel ligt de weg open voor Wladislaus open om naar het zuiden te trekken.

De kruistocht naar Varna wordt door de Osmanen gezien als een grote dreiging voor het voortbestaan van hun staat. De West-Europese alliantie die hen tegemoet komt is van grote omvang en de Osmanen vrezen voor Constantinopel, de stad in de handen van Latijns Europa terecht zou kunnen komen. In 1444 sluiten de Turken daarom een vredesverdrag met Hongarije. De Hongaren braken echter al vrij snel met dit akkoord en brachten een leger op de been om de kruistocht te steunen. Meerdere volken op de Balkan volgen het voorbeeld van Hongarije. In november 1444 komt het tot een confrontatie tussen de Osmanen en de West-Europese alliantie. De Venetiaanse vloot is echter geen partij voor de Turken en al snel blijkt de overwinning toe te komen aan de Osmanen.

De slag bij Varna toont aan dat het Osmaanse Rijk te sterk was voor de verenigde volken op de Balkan. De overwinning verzekerde de grenzen van het Rijk voor de komende vier eeuwen. Varna heeft bijgedragen aan het krijgersimago van de Turken. Dit imago zal indirect zorgen voor de val van Constantinopel in 1453, omdat Balkan volken bang zijn om opnieuw een grote nederlaag tegen de Turken te lijden. En zoals algemeen bekend zijn de gevolgen van die gebeurtenis niet te overzien.

Het lichaam van koning Wladislaus III is nooit gevonden. Hij stierf als een oorlogsheld op het strijdtoneel, terwijl hij streed voor zijn land en voor het Christendom. Iets wat hem tot op de dag van vandaag ten goede komt.

 

blog-2

Wladislaus geschilderd door Marcello Bacciarelli (1768-1771)

Thaddeus Tuleja, ‘Eugenius IV and the Crusade of Varna’, The Catholic Historical Review 35 (Oktober 1949) 257-275. 

Zamoyski, Adam, Poland. A history, (Londen 2009) 56.

https://pl.wikipedia.org/wiki/W%C5%82adys%C5%82aw_III_Warne%C5%84czyk (1 oktober 2016).

http://www.wiw.pl/historia/poczet/termin.asp?et=wladyslaw_warnenczyk (1 oktober 2016).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s