Framing over de MH17

Toen op 17 juli 2014 de MH17 neerstortte in Oost-Oekraïne was er geen uniforme reactie op de crash. Binnen enkele uren publiceerden de nieuwsmedia over de gehele wereld op het neerstorten. Russische en Westerse media reageerden met conflicterende verhalen over de daders. Wat was de manier waarop in beide werelddelen het nieuws over de MH17 werd verteld?

Hop (2016) gebruikt het analyse-schema van Benford en Snow (2000) om de berichtgeving onder te verdelen in stukken die zich focussen op het probleem en stukken gericht op oplossingen. Een vergelijking tussen Russia Today en de NOS laat zien dat een veel groter deel van de Nederlandse artikelen ging over de oplossing van het huidige probleem, terwijl Russia Today zich meer concentreerde op het probleem. Dit is te verklaren doordat de individuele gevolgen van de crash grotendeels in Nederland werden opgevangen. Mogelijke oplossingen voor de nasleep van de crash zoals dagen van nationale rouw, lichamen terugkrijgen en sancties waren voor het “getroffen volk” relevanter en kwamen dus meer in het nieuws.

Het belangrijkste probleem van de crash werd verschillend uitgelegd in Russische en Nederlandse media volgens Hop. Bij de NOS ging het vooral over de slachtoffers van de MH17, bij Russia Today werden vooral de schuldvraag en de politieke situatie in Oost-Oekraïne als probleem bestempeld. Aangezien de feiten destijds al wezen richting Russische separatisten als daders moesten de Russen een andere mogelijkheid voor daders uitwerken in de media om zo hun volk hun onschuld te doen geloven. Kiel (2015) beschrijft dat veel Russen vlak na de crash Rusland onschuldig achtten.

Olga (2015) bevestigd dat er bij Russia Today veel werd geframed om het bestaande beeld van Rusland en de separatisten als daders te weerleggen. Het Russische nieuwsstation besteedde dagelijks ruim aandacht aan de ontkenning van de schuld en noemt de beschuldigingen Westerse propaganda. Westerse leiders hadden volgens Russia Today geen respect voor de nabestaanden omdat ze gebruik maakten van deze tragedie om Rusland in kwaad daglicht te stellen zonder dat er onderzoek is geweest. Bij CNN werd in vergelijking propaganda slechts eenmaal uitvoerig als probleem besproken.

Desondanks hebben beide nieuwsshows niet altijd evenwichtig het nieuws naar voren gebracht. Zowel bij Russia Today als bij CNN worden eenzijdige bronnen gebruikt. CNN laat vooral Amerikaanse officials aan het woord en heeft soms oog voor Nederlandse slachtoffers. Russische en Oekrainse bronnen worden zelden gebruikt. Russia Today laat daarentegen vooral Russen aan het woord. De Amerikanen en Nederlanders die wel aan het woord komen worden in de uitzending weerlegt (Olga, 2015). Kiel (2015) bevestigd het idee dat Russische media actief Westers nieuws weerleggen, maar geeft aan dat in het Westen hetzelfde gebeurt met Russisch nieuws.

Media uit Rusland, Nederland en de Verenigde Staten hebben het verhaal van de MH17 op een verschillende manier verteld aan hun kijkers. Binnen Nederland was de focus op de slachtoffers en hoe hun nabestaanden het beste geholpen zouden worden. Binnen de Russische en Amerikaanse media werd de schuldvraag belangrijker gevonden, en beide partijen geven andere groepen de schuld.

Benford, R. D., & Snow, D. A. (2000). Framing processes and social movements: An overview and assessment. Annual review of sociology, 611-639.

Hop, M. (2016). Framing van nieuwsberichten over de ramp met de MH17.

Kiel, W. (2015). Media Frames Reflecting Public Discourses in the Coverage of Tragic Events: a Content Analysis of the Conflicting Frames of the MH17 Incident in Russian and Western Media (Doctoral dissertation, Leiden University).

Olga, L. (2015). CNN vs. RT: Comparative Analysis of Media Coverage of a Malaysian Airlines Aircraft MH17 Shooting Down within the Framework of Propaganda.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s