Hoe een sportfotograaf en een Pruisisch officier met elkaar verbonden zijn.

 

“Sport is just one of the tools used to win. To show we are the strongest and the fastest. It’s very political.” Mr Botashev (Sport fotograaf van Olympische Sovjet teams tussen 1940-1980)

 

Sinds het einde van de Koude Oorlog hebben Rusland en het Westen politiek niet zo tegenover elkaar gestaan. Tot een rechtstreekse militair conflict zal het waarschijnlijk niet komen. Vanaf het einde van de tweede wereldoorlog is de Olympische Spelen door beide partijen ook gebruikt als een politiek strijdtoneel. Dit is vandaag de dag actueler dan ooit. Onder andere door onthullingen over dopinggebruik gefaciliteerd door Russische atleten op de Olympische winter Spelen van Sotsji.

Oorspronkelijk werden de Spelen na de Russische Revolutie volledig genegeerd omdat dit gezien werd als een hulpmiddel van bourgeois sportorganisaties om de arbeidersklasse af te leiden van de klassenstrijd en te trainen voor nieuwe imperialistische oorlogen (Riordan,1993, p.247). Pas na de Tweede Wereld Oorlog werden de Spelen een internationaal ideologisch strijdtoneel. Vanwege de gelimiteerde mogelijkheden op andere gebieden werd sport gezien als een gebied waar de Sovjet-Unie geen genoegen zou hoeven te nemen met een tweede plaats en daarmee een middel om nationalisme aan te kunnen wakkeren (Allison, p.94). Binnen de Sovjet-Unie werd het winnen van sportwedstrijden gebruikt om de superioriteit van het Sovjet systeem te etaleren(Riordan, 1993, p248). Toen besloten werd dat de Sovjet-Unie deel zou gaan nemen aan de Spelen moest men zeker zijn van een overall eindzege. Zo werd Nikolai Romanov, Minister van Sport en Gezondheid, gedwongen door middel van een brief dit aan Stalin, te garanderen (Riordan, 1993, p.249).

Er werd een systeem van manipulatie opgezet binnen de Sovjet-sport (Riordan, 1993, p.251). Zo stuurde de Sovjet-Unie systematisch professionele atleten naar de Spelen, terwijl dit tot 1988 een evenement was voor amateurs. De atleten stonden vals geregistreerd als student (Riordan, 1993, p.252) of als werknemer van staatsbedrijven. Zo liet Vladimir Salnikov (Riordan, 1992, p.173), een legende uit de internationale zwemsport, in 1989 weten opgelucht te zijn:

 

“Dat we ons hebben ontdaan van hypocriete verklaringen omtrent zogenaamd amateurisme en sportieve prestaties. Eindelijk is onze professionaliteit erkend en is het niet meer nodig dat atleten zichzelf in gevaar brengen.”

 

Een ander middel was een geavanceerd dopingprogramma dat volledig gefaciliteerd werd door de Sovjetoverheid. Er is intensief onderzoek gedaan en er zijn meerdere getuigen naar voren gekomen die het bestaan van deze dopingprogramma’s erkennen. Het blijkt dat vanaf de jaren ’50 op grote schaal overheidsprogramma’s bestonden die voorzagen in de productie, de tests, het monitoren en het toedienen van prestatie bevorderende middelen aan atleten vanaf soms wel 7 jaar oud (Dimeo, 2012, p. 157).

Wanneer we deze dopingpraktijken in hedendaags licht plaatsen beginnen komen een aantal overeenkomsten naar voren met de periode na de Tweede Wereldoorlog. Zo zei Poetin in 2005 in de Doema:

 

“De ineenstorting van de SU was de grootste geopolitieke ramp van de 20e eeuw. (…) Wij zijn een vrij Volk en onze plaats in de huidige wereld zal alleen worden bepaald door onze sterkte en ons succes.”

 

 

Met de toewijzing van de Spelen in Sotsji kreeg Poetin een mogelijkheid om het succes in eigen land te laten zien. De periode voorafgaand aan die Spelen kenmerkte zich door een lage Roebel, economische sancties en dalende olieprijzen en dus was de druk om kosten wat het kost te winnen groot. De spelen werden een groot succes. Totdat achteraf bleek dat de Russische overheid een systeem had bedacht om dopinggebruik onder atleten mogelijk te maken. Daarnaast werd in de aanloop naar de Spelen in Rio de volledige atletiekploeg internationaal geschorst en konden slechts enkele sporters onder strenge voorwaarden deelnemen. Poetin doet alle beschuldigen af als onzin en noemt de uitsluiting van Russische olympiërs in Rio discriminatie. De vraag die rest is, in hoeverre zal het doel de middelen blijven heiligen in Rusland aangaande de Olympische Spelen? Tot een militaire confrontatie tussen het Westen en Rusland zal het niet komen. Pruisisch officier en strategisch militair denker Carl von Clausewitz (1780-1831) zei het al:

 

“War is regarded as nothing but the continuation of state policy with other means”

 

Vul voor war, Olympic Games in en je weet precies waar we op het gebied van de Olympische Winter Spelen van Pyongyang met Rusland aan toe zijn.

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie:

 

Allison, L. (1994). The Olympic Movement and the End of the Cold War. World Affairs, 157(2), 92-97. Retrieved from http://www.jstor.org.proxy.uba.uva.nl:2048/stable/20672414

 

“Carl von Clausewitz Quotes.” 101Sharequotes.com. 2016. http://101sharequotes.com/quote/carl_von_clausewitz-war-is-regarded-as-nothing-but-t-104760.

 

 

Dimeo, P. (2012). Good versus evil?. East Plays West: Sport and the Cold War, 140-160.

 

Johnson, Kurt. “Rio 2016: What Russia’s doping scandal owes to the Soviet Union”,ABC News, 18 augustus 2016, toegang verkregen op 5 oktober 2016.

http://www.abc.net.au/news/2016-08-18/russia-olympic-doping-scandal-hangover-ussr-soviet-era/7756632

 

Riordan, J. “Totalianirism and sport in Russia”. Internation Review on Sport & Violence, 54-69. Retrieved from:

http://www.irsv.org/index.php?option=com_content&view=article&id=138%3Atotalitarianism-and-sport-in-russia&catid=64%3Anumero-6-sport-et-totalitarisme&lang=fr

 

Riordan, J. (1992). Soviet Social Reality in the Mirror of Glasnost. The Macmillan Press Ltd, London. 173.

 

Riordan, J. (1993). Rewriting Soviet Sports history. Journal o Sport History, vol. 20, number 3. 251-253

 

Robert, M. (2016). Rusland onder strenge voorwaarden welkom op Olympische Spelen. De Volkskrant. 24 juli 2016, toegang verkregen op 5 oktober 2016

http://www.volkskrant.nl/sport/rusland-onder-strenge-voorwaarden-welkom-op-olympische-spelen~a4345379/

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s