Jan Nemec

De filmklassieker Over het feest en de gasten werd in 1966 geregiseerd door de Tsjech Jan Nemec. De zeer succesvolle filmmaker begon zijn carriere in 1960 en hij maakte in totaal 11 lange speelfilms die niet altijd op goede voet stonden met de regering van Tsjechoslowakije. In dit blog wordt het leven van de regisseur kort omschreven.

In de jaren ’50 van de 20ste eeuw begint Jan Nemec een opleiding op de FAMU, het belangrijkste instituut voor filmmakers in Tsjechoslowakije. Hoewel het land onder invloed van de Sovjet Unie stond, zwakte de censuur in de filmwereld in de jaren ’50 af. Zo kon in Tsjechoslowakije de nieuwe stroming ‘ New Wave’ ontstaan. Jan Nemec werd een belangrijk gezicht van deze nieuwe, creatieve film soort. Nemec was tijdens zijn afstuderen geïnteresseerd in de Holocaust en hij maakte hier dan ook een korte film over.

Na zijn studie bracht Nemec in 1960 zijn eerste film uit, Diamanten van de Nacht. Ook deze film gaat over de holocaust. Voor het eerst gebruikte hij flashbacks en hallucinaties in zijn film, die bij het publiek goed ontvangen werden. De beroemde klassieker Over het feest en de gasten werd minder gewaardeerd. Zowel de kijkers als de censuur waren niet enthousiast toen de film in 1966 uitkwam. In de Sovjet Unie kwam een verbod op de film. De films na 1966 waren minder politiek getint en werden toegestaan in Tsjechoslowakije.

In 1968 besloot Nemec Tsjechoslowakije te ontvluchten wegens de Praagse Lente. Hij probeerde terug te keren in 1974, maar het werd hem door de regering verboden nog films te maken. Jan besloot om van 1974 tot 1989 rond te reizen door Duitsland, Zweden, Nederland, Frankrijk en de Verenigde Staten. Na de val van het communisme keerde hij terug in Tsjechoslowakije. Hier maakte hij nog diverse films en werd hij hoogleraar aan de FAMU, het instituut waar hij ooit zelf begon. Op 18 maart 2016 kwam Nemec te overlijden op 79 jarige leeftijd.

Jan Nemec heeft een grote bijdrage geleverd aan de Tsjechische New Wave en heeft een aantal grote filmklassiekers geproduceerd. Onder de Tsjechische New Wave beweging kan ook de film Hou de trein in de gaten gerekend worden, waarover in het voorgaande blog een recensie is geschreven.

blog5

Jan Nemec, 1936-2016

https://en.wikipedia.org/wiki/Czechoslovak_New_Wave

http://www.imdb.com/name/nm0625866/

https://en.wikipedia.org/wiki/Jan_N%C4%9Bmec

http://www.nu.nl/tag/Jan%20N%C4%9Bmec

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s