Beweegredenen en activiteiten van de Russische maffia in het buitenland

Hoe groot is de reikwijdte van de Russische maffia? Wat zijn de beweegredenen voor de Russische maffia om zich op vreemd grondgebied te begeven en waar houdt zij zich daar mee bezig? In deze blogpost wordt met de Russische maffia de georganiseerde misdaad bedoeld, niet alleen bestaande uit Russen, maar ook uit andere volkeren van de voormalige Sovjet-Unie. In tegenstelling tot wat het begrip ‘Russische maffia’ suggereert, is dit niet één grote criminele organisatie, maar het is de verzamelnaam voor verschillende groepen georganiseerde misdaad (Finckenauer, 2004).

De Russische maffia is zeer actief buiten haar eigen territorium (Finckenauer, 2004). Een van de redenen waarom opereren in het buitenland aantrekkelijk is, is vanwege de mogelijkheid, die sommige landen bieden, om biljoenen wit te wassen. Verscheidene kranten waarschuwen dat de Russische maffia zich in Portugal bezighoudt met het witwassen van immense geldbedragen door te investeren in voetbalclubs (Smits, 2016). Miami en Cyprus zijn tevens populaire bestemmingen voor de Russische maffia om te investeren in ontroerend goed, evenals Londen waarbij enorme bedragen wit gewassen kunnen worden (Banerjee, 1994). Ook Nederland is op dit gebied een paradijs voor de Russische maffia. Verder is er in Nederland overigens geen dreiging van de Russische maffia (Siegel, 2005).

Een tweede reden waarom de Russische maffia zich begeeft op uitheems grondgebied, is om kennis uit te wisselen met andere maffia’s. Zo gaat het gerucht dat Russische en Italiaanse maffialeden jaarlijks bijeenkomen om hun vakkundigheid te delen. De Italianen zouden de Russen witwas technieken leren in ruil voor informatie over de mogelijkheid om hun geld wit te wassen door te investeren in Russische bedrijven (Varese, 2011).

Geld witwassen is slechts één van de vele criminele activiteiten waarmee de Russische maffia zich bezighoudt. Data, verkregen door de Italiaanse politie, van telefoongesprekken, van de Russische maffiabende Solntsevskaja, die in 1990 opdook in Rome, illustreren diverse activiteiten waarmee de maffia bende zich in Italië bezighoudt (Varese 2011). Zo wordt er door illegale bedrijven verschillende benodigdheden verworven, zoals schuilplaatsen en informatie, die belangrijk is voor het slagen van criminele operaties, en technische uitrusting zoals wapens en spionagemateriaal. Ook fictieve huwelijken worden bedacht om zo aan een Italiaans paspoort te komen. Vaak komen er bij dit soort praktijken steekpenningen aan te pas (Finckenauer, 2004).

Naast het witwassen van geld en het verkrijgen van verschillende benodigdheden op illegale wijze, maakt autodiefstal deel uit van de activiteiten van de Russische maffia. Dit gebeurt met name in grote Amerikaanse steden en Duitsland (Banerjee, 1994). Daarnaast is de Russische maffia tegenwoordig steeds vaker te vinden in Azië. De Russische maffia en Chinese maffia werken samen om illegale Chinese migranten naar Groot-Britannië te smokkelen via Rusland. Ook transporteert de Russische maffia drugs en alcohol uit China naar Rusland (Curtis, Elan, Hudson, & Kollars, 2002).

De criminele activiteiten, genoemd in deze blogpost, zijn niet per se typerend voor de Russische maffia. Echter, het illustreert dat zij gelijkenissen vertoont met andere maffia’s op de wereld. Waarin de Russische maffia zich wel in onderscheidt van andere maffiabendes is het feit dat de politie, met name in westerse landen, lastig kan infiltreren vanwege de taal en cultuur (Banerjee 1994). Hierdoor is de mate van de aanwezigheid en de soorten activiteiten van de Russische maffia lang niet niet altijd bekend in verschillende landen (Siegel, 2005).

De hoeveelheid verschillende activiteiten van de Russische maffia is enorm, net als de landen waarin de Russische maffia opereert. Deze blogpost demonstreerde slechts een klein aantal voorbeelden daarvan. Hetzelfde geldt voor de beweegredenen. Het witwassen van geld en kennis uitwisselen met andere maffia’s zijn slechts enkele voordelen die het buitenland biedt voor de Russische maffia. De talloze criminele activiteiten, die bekend zijn, zijn enkel degenen die aan het licht komen. Op de vraag hoe groot de reikwijdte van de Russische maffia is, is dan ook geen antwoord, dat met zekerheid gegeven kan worden.

Bronnen

Curtis, G. E., Elan, S. L., Hudson, R. A., & Kollars, N. A. (2002). Transnational activities of Chinese crime organisations. Trends In Organised Crime, 7(3), 19-57.

Finckenauer, J.O. (2004). The Russian “mafia”. Society Abroad, 41-61.

Siegel, D. (2005). De geschiedenis van de Russische georganiseerde misdaad. Russische biznizz.

Varese, F. (2011). How Mafias Take Advantage of Globalisation. The British Journal of Criminology.

Banerjee, N. (1994). Russian organised crime goes global, gangs use skills honed in former police state. Wall Street Journal, pp. A10.

Smits, H.W. (2016). FC Twente opgelet! Zo wast de Russische maffia geld wit via voetbalclubs in geldnood. Quote. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s