Rusland onder klimaat verandering: goed nieuws of slecht nieuws?

Klimaatverandering kent veel risico’s: extremere stormen, smeltende gletsjers en rampzalige droogtes. Momenteel lijkt het er niet op dat de opwarming onder de ‘veilige grens’ van 2C blijft. Voor landen in Afrika is geprojecteerd dat land voor graanteelt compleet zal verdwijnen (Fisher et al., 2005). Laaggelegen landen lopen het gevaar te verdrinken door het stijgende zeeniveau. Maar is klimaat verandering wel zo erg voor een koud land als Rusland? Putin zei in 2003 dat 2 a 3 graden warmer wel goed zou zijn, omdat de Russen minder geld kwijt zullen zijn aan bontjassen (Newscientist, 2003). Dus, wat zal klimaatverandering betekenen voor Rusland en zal dit goed of slecht zijn?

Klimaatverandering is een ingewikkeld dilemma voor Rusland. Ondanks de economische crash van de jaren 90 is Rusland met 1,8 gigaton de op 3 na grootste producent van CO2 op aarde (Worldbank, 2013). Rusland is daarnaast de grootste exporteur van aardgas en de grootste producent van ruwe olie (CIA, 2014) en heeft dus grote economische belangen bij de consumptie van fossiele brandstoffen.

arctic_sea_ice_loss_animation

Door de opwarming van de aarde krimpt het zee-ijs op de noordpool sterk, met 10% per decenium (Yawolitz, 2012). Dat is jammer voor de ijsberen, maar goed voor de olie- en gasproductie, omdat nieuwe bronnen beschikbaar worden en makkelijker kunnen worden getransporteerd over de niet langer dichtgevroren arctische zee (Haldén, 2007). Noorwegen, Canada, VS, Denemarken en Rusland problemen allemaal een zo groot mogelijk deel van deze goudmijn te claimen (Haldén, 2007). Door het terugtrekkende ijs en permafrost wordt ook meer land beschikbaar voor de landbouw. Waar Afrika al het land geschikt voor graan zal verliezen in 2080, is voor Rusland een groei van 64% geprojecteerd (Fisher et al., 2005). Economisch gezien is het logisch dat de Russische regering sceptisch was over het tegengaan van klimaatverandering.

gistemp_2014update-0905_print

Hier staat tegenover dat Rusland het slachtoffer is van extreme weersomstandigheden gesterkt door klimaat verandering, zoals de hittegolf van 2010 waardoor 50.000 mensen overleden en een mislukte oogst die 15 miljard dollar economische schade veroorzaakte (Rahmstorf & Coumou, 2011). Daarnaast gaan grote stukken van de Russische taiga verloren door bosbranden (Hansen et al., 2013), welke zullen toenemen door klimaatverandering, alhoewel het in sommige regio’s ook zal afnemen (Sharmina, Anderson & Bows-Larkin, 2013). Deze bosbranden zijn een groot verlies van opgeslagen CO2, een verlies waardevol hout, een verlies van biodiversiteit en een emotioneel verlies voor de mensen die er gehecht aan zijn of er afhankelijk van zijn (Graybill, 2013). Door de opwarming neemt de permafrost af, waarbij enorme hoeveelheden methaangas vrijkomen, een broeikasgas twintig keer sterker dan CO2, wat zal leiden tot nog meer opwarming. De transformatie van de permafrost naar moeras is ook problematisch voor gebouwen en infrastructuur die erop gefundeerd zijn. Daarnaast zijn er grote hoeveelheden nucleair afval opgeslagen, die in gevaar komen door het verdwijnen van de permafrost (Sharmina et al., 2013).

Rusland is een grootmacht op het gebied van grondstoffen en fossiele brandstoffen, maar bevindt zich in een unieke positie om zich te transformeren in een ecologische grootmacht en de strijd tegen klimaatverandering te leiden. Door verantwoordelijker om te gaan met haar bossen kan Rusland grote hoeveelheden broeikasgassen opslaan en vasthouden zonder economische kosten en zo klimaatverandering bestrijden (Kotilainen et al., 2008). Helaas is er nog weinig steun voor het tegengaan van klimaatverandering onder de Russische bevolking, waarvan maar 24% van de bevolking klimaatverandering als een belangrijk probleem ziet. Onder de elite en verantwoordelijke instelling is veel weerstand tegen maatregelen voor emissiereductie. Voor de overheid, wiens inkomsten voornamelijk afhankelijk zijn van het exporteren van fossiele brandstof, is ook weinig animo (Sarmina et al., 2013).

Een land zo groot als Rusland heeft delen die zwaar geraakt gaan worden door klimaatverandering en delen die er misschien zelfs op vooruit gaan. De Russische potentie als ecologische grootmacht lijkt nog ondergeschikt aan haar rol als energiegrootmacht. Of Rusland houdt vast aan economisch en politiek gewin op de korte termijn en riskeert dramatische gevolgen voor de wereld en zichzelf op de lange termijn, óf ze maakt gebruik van haar unieke positie en transformeert zich in een ecologische grootmacht die klimaatverandering bestrijdt.

De keuze is aan Rusland.

 

Central Intelligence Agency. (2014). Russia. In The world factbook. Retrieved from https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2241rank.html on 12-11-16

Fischer, G., Shah, M., Tubiello, F. N., & Van Velhuizen, H. (2005). Socio-economic and climate change impacts on agriculture: an integrated assessment, 1990–2080. Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences360(1463), 2067-2083.

Graybill, J. K. (2013). Mapping an emotional topography of an ecological homeland: The case of Sakhalin Island, Russia. Emotion, Space and Society8, 39-50.

Haldén, P. (2007). The geopolitics of climate change. Challenges to the International System. Stockholm: FOI.

Hansen, M. C., Potapov, P. V., Moore, R., Hancher, M., Turubanova, S. A., Tyukavina, A. & Kommareddy, A. (2013). High-resolution global maps of 21st-century forest cover change. Science342(6160), 850-853.

Kotilainen, J., Tysiachniouk, M., Kuliasova, A., Kuliasov, I., & Pchelkina, S. (2008). The potential for ecological modernisation in Russia: scenarios from the forest industry. Environmental Politics17(1), 58-77.

Newscientist (2003). Global warming kills 160000 a year. Retrieved from: https://www.newscientist.com/article/dn4223-global-warming-kills-160000-a-year/ on 13-11-16

Rahmstorf, S., & Coumou, D. (2011). Increase of extreme events in a warming world. Proceedings of the National Academy of Sciences108(44), 17905-17909.

Sharmina, M., Anderson, K., & Bows-Larkin, A. (2013). Climate change regional review: Russia. Wiley Interdisciplinary Reviews: Climate Change4(5), 373-396.

Yalowitz, K. S. (2013). Arctic Climate Change: Security Challenges and Stewardship Opportunities. In Environmental Security in the Arctic Ocean (pp. 31-36). Springer Netherlands.

Worldbank. (2013). CO2 emissions (kt). Carbon Dioxide Information Analysis Center, Environmental Sciences Division, Oak Ridge National Laboratory, Tennessee, United States. Retrieved from: http://data.worldbank.org/indicator/EN.ATM.CO2E.KT?locations=RU  on 20-11-16

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s