Russische maffia: externe factoren of deel van het volk?

De maffia in Rusland was een groot taboe. Op de scholen werd altijd aan de kinderen meegegeven dat er in Rusland geen maffia en geen misdaad bestond. Dit was namelijk iets imperialistisch en kapitalistisch. Rusland was en is nog steeds communistisch en dit feit sloot de criminaliteit bij voorstek al uit. Echter, was er inderdaad geen maffia in Rusland of werd dat achtergehouden voor het imago, de reputatie en de onderscheiding van het Westen? Is de maffia ontstaan door contacten en invloeden buiten Rusland of zijn er onder het Russische volk, zoals bij elk volk in de wereld, altijd al criminelen en maffioso geweest?

Om te beginnen zal de Russische maffia eerst beschreven worden, waarna een conclusie op de vraag getrokken kan worden.

De Vory v Zakone, letterlijk vertaald ‘De dieven van de wet’, is de broederschap van de Vory in Rusland. Deze groep criminelen bestaat al langer dan velen denken. De Vory zijn namelijk ontstaan in de tijd van Stalin als een kleine groep criminelen in de gevangenis die zich steeds groter en steviger manifesteerden. Na de val van de Sovjet-Unie in 1991, zagen en grepen de Vory hun kans om te infiltreren in de hoge politieke en economische kringen1.De cultuur van de Vory v Zakone bestond uit het verzet tegen de Sovjetstaat, geen dienst in de maatschappij of het leger, geen medewerking met het juridisch systeem als zijnde een slachtoffer of een getuige, het handhaven van discipline met daartoe behorend eigen straffen, een eigen ‘Code’, jargon, tatoeages, bijnamen, liedjes en gezegden2.

Deze cultuur is echter gedateerd. De Russische maffia van vandaag heeft een andere stijl. De Vory v Zakone zijn tegenwoordig vooral zakenmannen, advocaten, bankiers. Zo vormen zij ook het nieuwe type ‘zakenman’: een kleine groep van extreem rijken, de Novyie Russkie (De Nieuwe Russen). Niet alleen is het uiterlijk veranderd, ook is de manier van handelen veranderd. De ‘Nieuwe Russen’ zijn namelijk snel en pragmatisch, ze hebben sterke en brede connecties, ook internationaal en ze hebben een Westerse oriëntatie met een kritische houding tegenover ‘De Oude Russen’.

De Russische criminelen zijn vaak in contact met zakenmannen die hun eigen bedrijf willen beginnen. Het principe is dat de nieuwe eigenaren een bedrag betalen in ruil voor bescherming, Krysha. Deze Krysha wordt ofwel door de politie, Militseiskaya krysha, ofwel door de maffia, Banditskaya krysha, aangeboden. Indien een nieuwe eigenaar hier niet mee akkoord gaat wordt het bedrijf vaak in een korte tijd gemolesteerd. In Rusland is inmiddels veel veranderd sinds het begin van de Vory, zoals de privatisatie en dus de legalisatie van de Krysha. Hierdoor kon de maffia op een legale manier hun Krysha aanbieden aan de opkomende eigenaren. Niet alleen was dit een mooie kans voor de maffia, ook voor de staat was dit een goede kans om te kunnen infiltreren in het criminele circuit. De beschermingen door de politie werden ook gewild door groepen criminelen, als zij niet door of hun eigen bendeleden of andere bendeleden beschermd wilden worden, om welke reden dan ook3. Hierdoor ontstonden gecombineerde beschermingen tussen politie en criminelen, die de corruptie van een deel van de staat weergeven.

Concluderend, de maffia is hoogstwaarschijnlijk niet ontstaan door invloeden van buitenaf, maar in het land zelf. De Vory v Zakone zijn in de tijd van Stalin ontstaan en zijn vervolgens gegroeid tot een onbekende grootte. De groei van de Vory heeft wel relatie met invloeden van buitenaf. Dit is te concluderen uit het feit dat de Vory volgens een nieuwe stijl leven en zich internationaal gevestigd hebben.

 

1: http://www.nytimes.com/2008/07/29/world/europe/29iht-moscow.4.14865004.html, geraadpleegd op 11 november 2016

2: Dina Siegel, hoogleraar Criminologie, Universiteit van Utrecht, college Rusland, 1 november 2016

3: http://web.stanford.edu/group/Russia20/volumepdf/Volkov.pdf, geraadpleegd op 13 november 2016

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s