Silicon Petersburg?

trump-to-russian-hackers-help-us-find-clintons-emails-1469636128James Clapper, de Director of National Intelligence van de Verenigde Staten, heeft onlangs bekend gemaakt dat hooggeplaatste Russische beleidsmakers hackers toestemming hebben gegeven om diverse campagne websites voor de presidentsverkiezingen van 8 november te hacken (Department of Homeland Security, 2016).

Zijn ze daar goed in dan in Rusland? Het antwoord op deze vraag is een volmondig ja. Op de ITMO University in Sint-Petersburg zitten studenten die tot de beste programmeurs en  hackers van de wereld behoren. (Vennink, 2016) Hoe dat wordt gemeten? Door simpelweg te kijken naar de resultaten die deze studenten behalen op het wereldkampioenschap programmeren voor universiteiten, de International Collegiate Programming Contest (ACM-ICPC). Daar hebben de Russen de afgelopen 12 keer maar liefst zes keer gewonnen. De grootste concurrenten van de Russen zijn niet de Amerikanen, maar de Chinezen. Voor de meeste recente Amerikaanse overwinning moeten we bijna twintig terug in de tijd: 1997 (ACM-ICPC, 2016)

Het aantal hackers in Rusland neemt een enorme vlucht (Kshetri, 2009). Waar coderen vroeger voor nerds was, is het een van de snelgroeiende sectoren in Rusland (Lipovsky, et al., 2011). Op de technische universiteiten staan leergierige studenten in de rij om zich op te laten leiden tot computer engineer. Om te kunnen studeren aan de ITMO Universiteit moet je behoren tot de slimste wiskundescholieren van het land. Studenten worden gescout door het hele land op basis van hun resultaten bij bijvoorbeeld wiskunde-olympiades. Alleen het neusje van de zalm komt terecht in Sint-Petersburg. Talenten mogen hun skills laten zien op wedstrijden en krijgen extra trainingen (Vennink, 2016). De grootste beloning is een plaats in het eerste team van de universiteit te bemachtigen. Op ITMO geen gemakkelijke opgave.

De kans dat Rusland een dikke vinger heeft in de overwinning van Trump is dus niet ondenkbaar. Ze mòchten hacken en ze kunnen hacken! Want zijn deze nijverige studenten niet verder gegaan dan alleen de campagne websites? Waarom niet voor de zekerheid de stemcomputers hacken zodat het aantal stemmen op Trump nauwlettend in de gaten kon worden gehouden en indien nodig, aan te passen (Shackelford; Schneier; Sulmeyer; et al., 2016)?

Zelf ontkennen de Russen deze aantijging door de Amerikanen (Cutmore & Clinch, 2016) en ook Koezmitsj, van Veilige Informatie Technologie van ITMO, zegt de studenten verantwoordelijkheidsgevoel en ethiek mee te geven om te voorkomen dat meedogenloze programmeurs  de cyberwereld intrekken (Vennink, 2016)

Een saillant detail is het feit dat de geruchten over het hacken van de Amerikaanse verkiezingen ook rondgingen nadat Bush in 2004 heeft gewonnen (Fitrakis, 2016) En dus niet nadat Obama won. Houdt dat in dat de Russen de de strijd om POTUS in 2008 en 2012 niet interessant vonden, niet haalbaar achten of dat de verkiezingen eigenlijk toch niet gehackt worden?

Misschien komen we het nooit te weten, onderzoek van Trump hoeven we in ieder geval niet te verwachten!

Gebruikte bronnen:

ACM-ICPC. (2016, 28 juni). Results 2016. Geraadpleegd op 13 november, 2016, van https://icpc.baylor.edu/worldfinals/results

Cutmore, G., Clinch, M., at CNBC. (2016, 12 oktober). Putin to CNBC: Trump and Clinton can’t exploit Russia to win US elections. Geraadpleegd van http://www.cnbc.com/2016/10/12/putin-to-cnbc-candidates-cant-exploit-russia-to-win-us-elections.html

Department of Homeland Security. (2016, 7 oktober). Joint Statement from the Department Of Homeland Security and Office of the Director of National Intelligence on Election Security. Geraadpleegd op 13 november, 2016, van https://www.dhs.gov/news/2016/10/07/joint-statement-department-homeland-security-and-office-director-national

Fitrakis, B. (2016, 25 juli). New Court Filing Reveals How the 2004 Ohio Presidential Election Was Hacked. Geraadpleegd van http://www.truth-out.org/news/item/2319:new-court-filing-reveals-how-the-2004-ohio-presidential-election-was-hacked

Kshetri, N. (2009). Positive externality, increasing returns, and the rise in cybercrimes. Communications of the ACM52(12), 141-144.

Lipovsky, R., Matrosov, A., & Volkov, D. (2011). Cybercrime in Russia: Trends and issues. Groupe IB.

Shackelford, S., Schneier, B., Sulmeyer, M., Boustead, A. E., Buchanan, B., Craig, A., … & Malekos Smith, J. Z. (2016). Making Democracy Harder to Hack: Should Elections Be Classified as ‘Critical Infrastructure?’.

Vennink, T. (2016, 25 oktober). Liever naar hip ict-bedrijf dan naar Russische geheime dienst. De Volkskrant. Geraadpleegd van http://www.volkskrant.nl/tech/liever-naar-hip-ict-bedrijf-dan-naar-russische-geheime-dienst~a4401731/?hash=744f025bba641a70bac78528c43bf2eaad8e0355

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s