Prostituees vanuit Oost-Europa: mensenhandel of vrijwillig op zoek naar een beter bestaan?

Met de uitbreiding van de Europese Unie in 2004 en 2007 voegden zich veel Centraal en Oost-Europese landen zich toe aan dit politieke blok. De bevolking uit landen zoals, Tsjechie, Hongarije, Polen, de Baltische staten ,Bulgarije en Roemenie kregen hiermee het recht tot vrij vervoer van goederen en mensen. [1]Velen vertrokken dan ook om in West-Europa te werken in sectoren zoals constructie, landbouw en in huishoudelijke diensten. Echter heeft het ook geleid tot mensen die hun land verlieten om in de prostitutie te werken in West-Europa. Veel Nederlandse en Belgische steden hebben een overrepresentatie in de prostitutie van vrouwen uit specifieke steden of dorpjes uit Oost-Europa. Zo zijn er in Groningen en Brussel opvallend veel meisjes uit de kleine Bulgaarse dorpjes Sliven en Shuman terwijl er in Antwerpen juist erg veel vrouwen uit Sofia werken.[2]Hierdoor lijkt deze prostitutie dan ook crimineel georganiseerd te zijn maar is dit ook daadwerkelijk zo? Waarom vertrekken deze vrouwen naar West-Europa en hoeverre zijn ze hier vrijwillig?

[1]Dina Siegel. “Mobility of Sex Workers in European Cities,”European Journal on Criminal Policy and Research, Vol. 18, 2012, 255.

[2]Siegel, “mobility of Sex Workers in European Cities,”p. 256.

Sekswerks uit het buitenland die hier komen werken is geen nieuwe ontwikkeling in West-Europa en bestond ook al vóór 2004. In de jaren 90 werd deze sector vooral gedomineerd door Russische, Oekrainse en Albaanse vrouwen. Hoewel, na de eerste toetredingsronde in 2004 werden deze eerder genoemde nationaliteiten wel voor een groot deel ingerruild door Poolse vrouwen. Later bij de tweede toetredingsronde in 2007 werden deze opnieuw vervangen maar dit keer door vrouwen in het bezit van de Roemeense en Bulgaarse nationaliteit. [1]

Maar besloten deze vrouwen dan op vrijwillige basis hier te komen werken of zijn ze via criminele organisaties in deze situatie beland? Het Parool noemt in een artikel‘ Albanese pooiers die op een sadistische manier in vrouwen handelen. Ze slaan de vrouwen met knuppels en als moderne slaven moeten zij hun verdiensten afstaan.’[2]Over de afgelopen jaren zijn er in Nederland verschillende criminele groepen veroordeeld voor vergelijkbare taferelen en voor georganiseerde misdaad in mensenhandel in het algemeen. Deze vrouwen worden vaak verplaatst tussen verschillende steden en soms zelfs van land naar land om te voorkomen dat ze banden kunnen opbouwen met klanten of wetshandhavers. Op deze manier proberen deze criminele groepen, veroordeling te voorkomen.

In het geval van de vrouwen afkomstig uit Sliven en Shuman die voornamelijk in Groningen werken, zijn daar terecht gekomen via verkopers van tweedehands auto’s uit Bulgarije. Deze mannen zijn in eerste instantie gekomen om in de autobranche te werken, maar bij het zien van de vele lege ramen besloten zij deze door te verhuren aan Bulgaarse vrouwen uit de dorpjes waar zijn vandaan komen.[3]Na succesverhalen van de eerste groep vrouwen die naar Nederland vertrokken, volgden er snel meer uit hetzelfde dorp. Deze vrouwen hebben dus zelf besloten hierheen te vertrekken en zien zichzelf dan ook gewoon als onafhankelijke zakenvrouwen. [4]Volgens diverse studies is het voor hen een manier om hun economische situatie te verbeteren en zo hun familie en soms ook kinderen te kunnen ondersteunen.

Zoals we dus kunnen zien zijn het dus echt niet altijd de hulpeloze vrouwen die in de handen vallen van criminele bendes en gedwongen worden tot prostitutie. Het is simpelweg aantrekkelijk voor sommige vrouwen omdat ze in staat zijn veel meer geld te verdienen dan dat ooit mogelijk was geweest in het land van herkomst. Daarnaast is het een mogelijkheid om iets van de wereld te zien en mensen te ontmoeten buiten hun eigen sociale kringen. Met het verdiende geld kunnen vervolgens een huis of mooie auto worden gekocht. In sommige gevallen zijn vrouwen zelfs in staat om in het land van herkomst een eigen winkel of restaurant te openen met het verdiende geld. [5]Zeker in het Westen worden deze aspecten nauwelijk genoemd in relatie tot de sexindustrie.

Hieruit kan geconcludeerd worden dat prostitutie zeker vaak verbonden is aan criminele bendes en dat de vrouwen die in de handen vallen van zulke pooiers in een verschrikkelijke situatie zitten. Echter is dit wel een eenzijdig beeld want het blijkt dus dat er wel degelijk vrouwen zijn die vrijwillig voor deze baan kiezen vanwege de financiële voordelen die het ze oplevert. Voor hun is het een manier om aan de ellendige situatie waarin ze zitten te ontsnappen en mogelijk aan een betere toekomst te bouwen voor hunzelf, maar vooral ook voor andere familieleden. Dit neemt overigens niet weg dat deze vrouwen wellicht liever een ‘normale’, goedbetaalde baan zouden hebben en dat dit voor hun simpelweg de enige manier is om uit deze verschrikkelijke armoede te komen.

 

Bibliografie

Mahmoud, Toman Omar and Cristoph Trebesch. “The economics of human trafficking and labour migration: Micro-evidence from Eastern Europe.”Journal of Comparative Economics, 2010.

Nieuwenhuys, Céline and Antoine Pécoud. “Human Trafficking, Information Campaigns, and Strategies of Migration Control.”American Behavioral Scientist. Vol. 50 Nr. 12, August 2007.

Siegel, Dina. “Mobility of Sex Workers in European Cities.”European Journal on Criminal Policy and Research. Vol. 18, 2012.

Vugts, Paul. “De strafzaak tegen de extreme gewelddadige pooierbende van Saban Baran schokte het land. Albanese pooiers zetten die sadistische vrouwenhandel op de Wallen voort.” Het Parool, 16 april, 2016. https://www.parool.nl/amsterdam/albanese-pooiers-na-slepende-rechtsgang-achter-tralies~a4283895/.

 

[1]Ibid.

[2]Paul Vugts, “De strafzaak tegen de extreme gewelddadige pooierbende van Saban Baran schokte het land. Albanese pooiers zetten die sadistische vrouwenhandel op de Wallen voort,” Het Parool, 16 april, 2016, https://www.parool.nl/amsterdam/albanese-pooiers-na-slepende-rechtsgang-achter-tralies~a4283895/.

 

[3]Siegel, “Mobility of Sex Workers in European Cities,262.

[4]Ibid.

[5]Siegel, “Mobility of Sex Workers in European Cities,  263.

Plaats een reactie